10-18 MAYIS ENGELLİLER HAFTASI

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyorum” dedi. 
10-18 Mayıs Engelliler haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, engellilikle ilgili bilgi veren İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Engellilik; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u, başka bir deyişle 650 milyon kişi engellidir. Çeşitli hastalıklar ve trafik kazaları gibi nedenlerle bütün dünyada engelli sayısı artmaktadır.
Türkiye’de Engelliler Araştırması, 2002 verilerine göre nüfusumuzun 12 bin 28’i engellidir. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma engelliler ile zihinsel engellilerin oranı yüzde 2.58 iken süreğen hastalığı nedeniyle engelli olanların oranı ise yüzde 9.70’dir. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca engelli insan bulunmaktadır. Engellilik konusu yalnızca engellileri ve ailelerini değil toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren önemli konulardan biridir” ifadelerini kullandı.
Şener, engelliliğe yol açan pek çok faktör bulunduğunu belirterek, daha sonra şunları söyledi:
"Engelli bireylerin sağlık hizmeti talepleri, beklentilerin tam ve sürekli karşılanması ve sağlık bakım kalitesinin yükseltilmesine yönelik Sağlık Bakanlığı ve Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Engellilere yönelik sağlık hizmeti sunumunda Bakanlığımızın ‘Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırasına İlişkin Genelgesi’ hükümlerine uygun olarak hareket edilmektedir. Engellilere yönelik sağlık hizmetlerinin verildiği sağlık kuruluşlarının iç ve dış mekanlarının mimari ve çevresel düzenlemeleri ve denetlemeleri yapılarak engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirilmektedir. Ayrıca Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında engelli olup yatağa bağımlı olan vatandaşlarımıza sağlık hizmetini evlerinde sunmaktayız.
Biz İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak insanlarımızın engelleri ne olursa olsun eğitim ve rehabilitasyonla engelleri aşabileceğine inanan ve bu yönde hizmetleri sürekli kılan çalışma anlayışı içindeyiz. Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyorum.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam