12 EYLÜL DARBESİNİN YILDÖNÜMÜ

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Salih Günen, 12 Eylül anayasasının biran önce değiştirilmesi gerektiğini bildirdi. 
Dernek binasında, MAZLUMDER Malatya Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri Bahattin Anıl ve Mehmet Karaman’la birlikte 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan MAZLUMDER Malatya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Salih Günen, “12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden bugün itibari ile 34 yıl geçti. Geçen hu 34 yıl içerisinde askeri darbenin toplumsal/siyasal/ekonomik kalıntılarının halen mevcudiyetini koruyor olması bu topraklarda yaşayan herkes için zulmün de devam ettiğinin açık göstergesi olarak görülmelidir. Türkiye toplumu 12 Eylül askeri darbesi ile tam manası il yüzleşememiştir. Geçmiş ile hesaplaşmanın "geçmişi görmezden gelerek" yapılamayacağı açıktır. Ancak bu pratik, geçen yıllar içinde bütün toplum kesimlerinin zımnen kabul ettiği bir gerçeğe dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.
“12 Eylül Askeri darbesini yapanların yargılanması umut verici ancak yetersizdir. Darbe yapıcıların isimleri halen ülkenin çeşitli eğitim kurumlarında ve şehirlerin cadde, meydan ve sokaklarında yaşatılmaktadır. Bizim talebimiz ve olması gereken bir an önce 12 Eylül askeri darbesini yapanların adlarının bulunduğu tüm resmi kurumlardan, özellikle eğitim kurumlarından ve şehirlerin cadde, meydan ve sokaklarından isimlerin silinmesidir. Silinen isimler yerine darbe mağdurlarının isimleri verilmeli ve böylece darbe ile yüzleşme anlamında somut adımlara bu şekilde başlanmalıdır.
Her ne kadar 1982 Anayasası günümüze kadar çeşitli değişiklikler ile değiştirilmeye çalışılmış ise de anayasanın darbeci ve faşist ruhu halen kendini hissettirmektedir. Siyasal iktidarın, muhalefet partilerinin ve toplumun diğer bütün kesimlerinin yeni anayasa çalışmalarına gerekli özeni ve dikkati göstermeleri gerekmektedir. Halen bu topraklarda darbe mahsulü bir anayasanın mevcudiyeti ancak bir kayıp ve utanç olarak görülmelidir” diyen Günen, açıklamasını şöyle tamamladı:
“MAZLUMDER olarak tekrar yineliyoruz: Geçmiş ile yüzleşmek bir kayıp değildir. Geçmişte yaşananlar' görmezden gelerek, yaşanan katliam ve ölümleri bir kenara bırakarak bir gelecek inşası söz konusu olamayacaktır. Bundan dolayı özellikle siyasal iktidarlar ve devlet aklı bu gerçeğin farkına varmalı ve topyekûn bir yüzleşme ile yaşananların üzerine gidilerek geçmişin izleri silinmeye çalışılmalıdır.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.