3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, tüm milletvekillerini engelli danışman istihdam etmeye davet etti. 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba, 3 Aralık Engelliler Günü sebebiyle yazılı bir açıklama yaptı. CHP’li Belediyelere Engelliler Haftası ile ilgili düzenlenmesi uygun görülen faaliyetleri içeren bir bülten gönderdiklerini ifade eden Ağbaba, “Kanunlardan özürlü ibaresi çıkarıldı ama ne yazık ki zihinler hala engelli. Zihinlerdeki engeli aşmak için engellilerin hayata eşit katılımını sağlamak adına CHP olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Ağbaba’nın açıklaması şu şekilde: 
“Meclis’te görme engelli bir danışman ile çalışıyorum. Bildiğim kadarıyla başka hiçbir milletvekili bu şekilde çalışmıyor. Engellilerin yaşadığı sıkıntıları ve zorlukları ilk ağızdan duyuyorum ve danışmanım ile birlikte projeler üretiyoruz. Belediyelerimize göndermiş olduğumuz bülteni de görme engelli olan danışmanım Ali İlhan ile birlikte hazırladık. Kendisi aynı zamanda Meclis’te yürütülmekte olan “Engelsiz Meclis” projesinin mimarlarından.
2002 yılından bu yana engelliler ile ilgili mevzuatta oldukça fazla değişiklik yaptı. Ancak uygulanabilirliğine bakıldığına hiçbir aşama kaydedilmedi. Engelliler hala evlerinde hapis. Hala okuma yazma oranı son derece düşük. 3 Aralık, 16 Mayıs dışında engelliler görmezden geliniyor. Ve sadece sözler veriliyor. Bir devlet politikası ortada yok.
Örneğin, Gören Göz adlı cihazlar, hiçbir Ar-Ge çalışması yapılmadan dağıtıldı. Devletin milyonlarca lirası tek bir şirkete peş keş çekildi. Ve cihaz hiçbir işe yaramadı. Hiçbir görme engelli kullanamadı. Çünkü engelliler konusunda devlet ciddiyetle yaklaşmıyor. Devlet bu konuda taşın altına elini koymalı; kendi kurumlarını geliştirerek özellikle engellilerin eğitimi ve istihdamı konusunda bir devlet politikası oluşturmalıdır.
Bu politikaların oluşturulması noktasında mutlaka, STK’lar, dernekler, vakıflar ve bağımsız kuruluşlardan oluşan bir Engelliler Üst Kurulu kurulmalıdır. Zira Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerine baktığımızda politika üretmekten aciz olduğunu görüyoruz.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam