AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, partisinin 12 yıllık iktidarında kadınlarla ilgili birçok kanunlar çıkarıldığını söyledi.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Kısa bir durum değerlendirmesi yapacak olursak; 12 Eylül anayasasını, 12 Eylül tarihindeki referandumla halkımızın onayıyla değiştirdik. Yeni anayasa ile kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler, pozitif ayrımcılık uygulanabilecek kesimler olarak belirledik.
Şiddete uğrayan kadın ve çocuklara danışmanlık hizmeti veren Alo 183 hattını kurup faaliyet geçirdik. Ülke genelinde 24 saat bir telefonla şiddet gören kadınımızı devlet koruması altına aldık.
Şiddete uğrayan kadınlara hizmet vermek amacıyla nüfusu 50 bini geçen belediyelere sığınma evi açma yükümlülüğü getirdik. Sığınma evlerinden bir tanesini de Malatya ilimizde hizmete açtık.
Kadına karşı şiddetin önlenmesiyle ilgili Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni, 24 Kasım 2011 tarihinde onaylayarak bu sözleşmeyi meclisinden geçiren ilk ülke olduk.
8 Mart 2012 tarihinde, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nu çıkardık. Daha önce 4 maddelik olarak düzenlenen bu kanunu 25 maddelik bir temel kanun haline getirdik. İlk başta şiddete maruz kadınlarımız olmak üzere ailenin diğer üyeleriyle ilgili, koruma, önleme, kolluk hizmetleri ve yargılama süreçlerini içeren her şeyi bu kanunla ihtiyaca cevap verecek hale getirdik.
Aile bütünlüğünün korunması, güçlü ve mutlu aileler için “aileye aile içinde destek” verilerek her aileye ulaşılabilecek “Aile Sosyal Destek Programı’nı (ASDEP) hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.
AK Parti’nin 12 yıllık iktidarında kadınlarla ilgili birçok kanunlar çıkarıldığını bildiren Çalık, şunları kaydetti:
“Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranını yüzde 23’ten yüzde 28’e çıkardık. Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkânı sağladık. Yaşanan bunca olumlu gelişme sonuçta Malatya kadınına da olumlu etkileri beraberinde getirdi. Malatya Birleşmiş Milletler ve İçişleri Bakanlığı ortaklığı ile 12 ilde hibe programı başlatılan Kadın Dostu Kentler projesine dâhil oldu. Bu bağlamda kadın STK’ları, Taban Örgütleri, ulusal ve yerel düzeydeki devlet kurumları ile yapılacak yerel görüşmelerin neticesinde, yerel yönetim planlama süreçlerine cinsiyet eşitliliğinin dâhil edilmesiyle Kadın Dostu Toplulukların oluşmasını zemin hazırlayan bir ortamın geliştirilmesi amaçlandı. Proje kapsamında Malatya ili bütününde kadınların toplumsal hayatın her alanında daha fazla rol oynayabilmelerinin yolunu açmaya çalıştık. Kadın Dostu Şehir Projesi kapsamında İl Genel Meclisinde ve Malatya Belediye’sinde ’Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’ kurduk.”
AK Parti Malatya il başkanı Bülent Tüfenkçi de Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, AK parti iktidarları olarak kadınlarla ilgili hizmetleri şöyle dile getirdi:
“İlk kez bizim dönemimizde kadına yönelik her türlü şiddet ciddiyetle ele alınmış, derinlemesine araştırmalar yapılmış ve yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Medeni Kanunda yapılan düzenlemeler, 2009 yılında kurduğumuz Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 12 Eylül Referandumuyla kadına pozitif ayrımcılığın anayasal güvence altına alınması, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (KOZA) açılması, çalışan kadınlara doğum öncesi ve doğum sonrası iznin arttırılarak 18 aya çıkarılması ve bu konuda maddi desteğin verilmesi AK Parti’nin bu yöndeki kararlılığının önemli göstergelerindendir. Artık kadınlarımız her zamankinden daha güçlü ve ülkemizin yönetimi ve geleceğinde daha fazla söz sahibidir.”