Malatya’da acil servise müracaat yüzdesi 38 iken, yüzde 32’ye düştüğü bildirildi.
Malatya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şükrü Özdemir, hastanelere intikal eden asayiş olaylarıyla ilgili hasımlara aynı yerde müdahale etmenin sakıncalarıyla ilgili sorunu güvenlik kuvvetlerinin çözmesi gerektiğini bildirdi.
Yeşilkaynak’ta yaşanan gerginliğin sonunda hasım iki gurubun aynı hastanenin aciline taşınmasının doğru olup olmadığının tartışıldığı anımsatılan Özdemir, şunları bildirdi:
“Böyle bir olay Darende’de, Arapgir’de veya Pütürge’de meydana gelse ne olacak? Hastane tek. Malatya merkezde 10 özel hastane, bir tıp fakültesi bir devlet hastanesi var. Bunların hepsi devletindir. Özel hastanenin de devlet hastanesinin de ödeyicisi sosyal güvenlik kurumudur. Böyle bir olay karşısında bir kısmını bize bir kısmını özele getirebilir. Bu organizasyonu sağlayacak olan biz değiliz. Emniyet bunu bir biçimde sağlayabilir. Devlet hastanesinin acili çok küçük değil çok geniş bir alana sahibiz. Gerekli tedbir alınsaydı hastalar birbirini dahi göremezdi.”
Malatya’da acil servise müracaat yüzdesi 38 iken, yüzde 32’ye düştüğü bildiren Özdemir, daha sonra şunları belirtti:
“Tam teşekküllü en iyi hizmeti veren acil bakımından bizden sonra en iyi hizmeti veren fakülte var. Sırf bu hizmet için acil bir hizmet ayırmak doğru değildir. Acil sadece hasta kabul eden bir birim değildir. Acilin arkasında büyük bir emek var. Bıçaklanan hasta geldiğinde hemen ameliyata alınması gerekir. Kalp krizi geldiğinde hemen yoğun bakıma alınmalıdır. Bu zamanda ‘boğazım ağrıdı, gel reçete yazayım mantığı acil hizmetinde kaldırıldı. Acil kompleks bir yapıdır, bu yapıyı hastaya sunamazsak, hastanın değerli zamanını alırsak, biz burada kendimizi mesul sayarız. Malatya Devlet Hastanesi acil servisimiz üçüncü seviyedeki bir acildir, yani en üst düzeyde bir servis hizmeti veriyoruz. Aylardır, hastalarımızı acil gibi kullandıramamaktan yakınıyoruz. Acile lütfen acil hastalarımız gelsin. Onlarla daha çok zaman ayırabilelim. Biz hastanemizde vardiya hizmeti sunuyoruz. Saat 16.00’dan sonra polikliniklerimiz devam ediyor. Bu sistem başka bir ilde yoktur. Yeterince doktor ve personel sayısına sahibiz, geniş alanlarımız var. Mevcut altyapımız mevcut o zaman neden vatandaşımızı 8 saate sıkıştıralım. Çocuğumuz akşam rahatsız olduğunda neden acil doktoruna gösterelim, çocuk doktoruna gösterdiğimizde daha iyi olmaz mı? 7/24 acil hizmeti verirken bir taraftan da uzman hekimlerle hizmet veriyoruz. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye’de 800 civarında acil tıp uzmanı var. Bunun 12 tanesi Malatya Devlet hastanesindedir. 840 devlet hastanesi arasından sana nasıl 12 tane acil tıp uzmanı düştü diye soru yöneltti, biz de buranın büyüklüğünü, acil servisimizin önemliliğini, üçüncü seviyede olmamızı anlattık. Aslında bu gerçekliğin altında bizim emeğimiz yatıyor. Acil tıp uzmanlarımız pratisyen doktorlarla 3 vardiya biçimde hastalarımıza hizmet vermektedir. Malatya’da acil servise müracaat yüzde 38 iken, bizim dönemimizde şu an yüzde 32’ye düştü. Hasta sayısı artmasına rağmen 6 puanlık bir düşüş yakaladık. Vardiya sistemiyle bu düşüş yakalandı. Amacımız yüzde 30’un altına düşürmektir. Acillerimiz rahat olmalı ki hakiki acillerimize daha fazla zaman ayırabilsin. Vatandaşlarımıza bir kez daha seslenmek istiyorum. Gece 21.00’a kadar polikliniklerimiz açıktır. Lütfen saat 16.00’dan sonra acil yerine polikliniklere başvurun, acil servisin yükünü ağırlaştırmayın. Acillerimiz tomografisiyle, MR'yla, filmleriyle aklınıza gelen her türlü teçhizatla hizmete hazır durumdadır. Bu büyüklükte olup ta bizim verdiğimiz hizmetleri veremeyen yerlerimiz hala var, çok şükür Malatyalı bu hizmetleri alıyor, bundan dolayı çok gururluyuz. Acil servisi kullanmanın bir kültür olduğuna inanıyorum. Herkesin acili kendisine acil gibi gelir. İnsan biraz o an faklı bir beklentiye giriyor. Doktor teşhisi koyuyor ama hasta sahibi onu anlayamayabiliyor. Vardiya durumu olmasaydı, yakınmaları bir noktada anlardık ama böyle bir durum yoktur. “