AK PARTİ MALATYA MİLLEVEKİLİ FARUK ÖZ, TBMM’DE KONUŞTU:

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

AK parti Malatya milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, “Üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için hasar tespit çalışmalarına devam ediliyor” dedi. 
TBMM’de konuşan ve zirai don nedeniyle başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarında meydana gelen zarardan söz eden milletvekili Öz, “Ülkemiz de yaş kayısı üretiminin yarıdan fazlasını, kuru kayısı üretiminin de tamamına yakının gerçekleştirildiği Malatya ilimizde 30 Mart ve 31 Mart geceleri ile 1 Nisan tarihleri arasında hava sıcaklığının eksi 5- 6'lara düşmesi sebebiyle don afeti meydana gelmiştir. Yurdumuzun birçok bölgesinde olduğu gibi Malatya ilimizin de tamamını etkisi altına alan aşırı soğuklar ne yazık ki kayısı bahçelerinde büyük maddi hasarlara sebep olmuştur. İl genelinde yaklaşık 60 bin aile geçimini kayısı üretiminden sağlamaktadır. Çiftçilerin yanı sıra kayısının toplanması, kurutulması ve işlenmesi, paketlenmesi ve ihracatını yapan çok sayıda işletmenin de temel faaliyet alanı kayısıya dayanmaktadır. Ayrıca mevsimlik olarak binlerce işçi çalışmaktadır. Ön hasar tespit çalışmaları Nisan ayında tamamlanacak olup kesin hasar tespit çalışması Mayıs sonu itibarıyla tamamlanmış olacaktır. Elde edilen ilk bulgular bazı bölgelerde hasarın yüzde yüze vardığını; bölge genelinde de yaklaşık yüzde 90 oranında kayıp olacağını göstermektedir. Bu rakamlar Malatya ekonomisinin, üretim yapan çiftçilerimizin ve ihracatçı birçok işletmemizin ciddi bir kayıpla karşı karşıya olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker ’de bizzat bölgeye gelerek yerinde incelemelerde bulunmuş, hasar tespitinin ardından çiftçilerimizin yarasını sarmaya dönük olarak eldeki tüm imkânların kullanacağını ifade etmiştir, kendisine teşekkür ediyorum” DİYEN Öz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Aynı tarihlerde hava sıcaklıklarının aşırı derecede düşmesi sebebiyle sadece Malatya değil, yurdumuzun birçok tarım bölgesi olumsuz etkilenmiştir. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri ile geçiş bölgelerinde yetiştirilen birçok ürünümüz don afetinden aynı derecede zarar görmüştür. Fındık üreticileri, kivi üreticileri, çay, elma, ceviz, antepfıstığı ve hububat ürünleri dahil bir çok meyve üreticimiz bu acı tabloyla karşı karşıyadır. Aynı şekilde diğer bölgelerde de üreticilerin hasar tespit çalışmaları devam etmektedir” diyen Öz, daha sonra özetle şunları söyledi:
“Üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için hasar tespit çalışmalarına devam eden Bakanlık yetkililerine ve TARSİM görevlilerine teşekkür ediyorum.“
Mısır’da idam kararı verilmesine de değinen Öz, “Diğer taraftan Mısır’da Sisi cuntasının 529 İhvan üyesi hakkında verdiği kararı şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyorum. Sandıkta çalınan iradelerine sahip çıkmak için mücadele veren ve demokrasiyi savunan insanlara darbe yönetiminin baskısı altında verilen idam kararları herkesin yüreğini kanatmıştır. Başta Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bütün ülkeleri ve sivil toplum kuruluşlarını bu idamı durdurmak için adım atmaya davet ediyoruz” dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam