AK PARTİLİ FINDIKLI'DAN “KUZEY IRAK PETROLÜ” AÇIKLAMASI

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 AK Parti Malatya Milletvekili ve eski TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, “Kuzey Irak’tan Ceyhan’a gelen petrolü biz satmıyoruz. Türkiye’nin herhangi bir petrol satışı yok. Petrolü üreten satıyor, satın alan da parasını ödüyor. Kuzey Irak petrolü kime satıldı, kaça satıldı, nereye gitti bu bizi ilgilendirmiyor. Amerika’nın bu ticareti kabul edip etmemesi de bizi ilgilendirmez” dedi. 
Kuzey Irak petrolleri konusunda son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendiren AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, “Türkiye enerji üreten ülkeler ile enerji tüketen ülkeler arasında bir köprü.Kuzey tarafında, doğu tarafında ve güney tarafında büyük petrol ve doğalgaz üreticileri var. Batısında ise Avrupa başta olmak üzere, ciddi bir enerji talebi var. Bizim birinci prensibimiz şu; bizde olan kaynakları kullanmalıyız. Yakın çevremizdeki enerji üretimi sürecine dahil olmalıyız. Bizim firmalarımız da İngiltere, Birleşik Devletler firmaları gibi gidip orada üretim yapmalı. İkincisi; siyaset enerjiye yük olmamalı, enerji meseleleri de siyasete yük getirmemeli. Enerjiyi bir barış materyali olarak düşünüyoruz” dedi.

“KUZEY IRAK PETROLÜ KİME SATILDI, KAÇA SATILDI, NEREYE GİTTİ BU BİZİ İLGİLENDİRMİYOR”
Fındıklı şunları söyledi: “Biz enerjinin en çok üretildiği ve en çok tüketildiği bir coğrafyanın merkezindeyiz. Demokrasisi, barışı, istikrarı ve huzuru ile Avrupa enerji arz güvenliği için ideal ülkeyiz. Türkiye’de geçen enerji nakil hatları Avrupa’nın enerji arz güvenliğinin teminat altına alınmasını sağlıyor. 17 Aralık’ta Halk Bankası üzerinden Irak petrolleri ile ilgili uluslararası bir operasyon gerçekleştirildi. Kavga hala devam ediyor. Biz Irak hükümetini, Irak toprak bütünlüğünü, Irak halkının kabul ettiği anayasayı tanıyoruz. Gerek Kuzey Irak, gerekse Irak’ın bütünüyle ilgili ilişkilerimizde anayasal ilkelerin dışına çıkmadık. Kuzey Irak’tan Ceyhan’a gelen petrolü biz satmıyoruz. Türkiye’nin herhangi bir petrol satışı yok. Petrolü üreten satıyor, satın alan da parasını ödüyor. Kuzey Irak petrolü kime satıldı, kaça satıldı, nereye gitti bu bizi ilgilendirmiyor. Amerika’nın bu ticareti kabul edip etmemesi de bizi ilgilendirmez. İki ülke kendisi görüşür. Biz Irak petrollerinin Irak halkına ait olduğunu düşünüyoruz. Petrol gelirlerinin paylaşımı, Irak’ın iç meselesidir ve anayasalarıyla belirlenmiştir. Biz bu meseleye karışmak durumunda değiliz. Bizim yaptığımız, üretenin de tüketenin de güvenlik içinde ticaret yapabileceği bir platform oluşturmaktır.”

“ŞİRKET VE BANKA MENFAATLERİ İÇİN İLİŞKİLER BOZULMAMALI”
Fındıklı, sözlerini şöyle tamamladı: “Petrol satışından elde edilen paranın Halk Bankası'nda mı yoksa bir Amerikan bankasında mı kalması noktasında bir tartışma varsa, bizim Halk Bankası'nda kalmasında ısrarcı olmamızdan doğal bir şey olamaz. Ülkeler arasındaki ilişkiler bankaların ve şirketlerin menfaatleri yüzünden bozulmamalı. Biz Irak halkının refah ve huzurundan yanayız.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam