CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Orman İşletme Müdürlüğüne TYP kapsamında alınacak işçilerin AK Parti teşkilatınca hazırlandığı iddialarını meclis gündemine getirdi.
Milletvekili Ağbaba tarafından yapılan yazılı açıklamada geçici olarak çalışmak isteyen işsizlerin hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek, listelerin noter huzurunda kurayla belirlenmesini istedi.
İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından Malatya Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılmak üzere tahsis ettiği 2 bin kişilik kadronun belirlenme yönteminin kamuoyunda tartışılmaya devam ettiğini belirten Ağbaba, daha önceki seçmelerde noter huzurunda kura ile alınacak kişilerin belirlendiğini ancak son seçmelerin ise liste usulü ile yapıldığını dile getirdi. Bu duruma tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Ağbaba, TYP listelerinin AK Parti İlçe teşkilatları tarafından hazırlandığına dair duyumların her ilçeden geldiğini belirterek, iddiaların çok ciddi ve mutlaka incelenmesi gereken nitelikte olduğunu vurguladı. Ağbaba, Hekimhan İlçesinde liste belirlenmesinin ardından konunun savcılığa intikal ettiğini, bundan sonra yapılacak TYP seçmelerinin daha fazla şaibeye yol açmamak için noter huzurunda gerçekleşmesini istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2013 ve 2014 yılında Malatya’ya 500 kişilik TYP kontenjanı ayrıldığında kontenjanın artırılmasını istediklerini belirterek, “O dönem Bakanlık talepleri dikkate almazken, seçime 2 ay gibi kısa bir süre kala verilen 2 bin kişilik kontenjan, halkın gözünü boyamaya yöneliktir. AKP, kamu kurumlarını seçime alet ediyor” dedi.
Ağbaba’nın konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.
Önergede şu ifadelere yer verildi:
“1-İŞKUR tarafından daha önce yapılan TYP’ler de noter huzurunda kura çekimiyle personel seçimi yapılırken, Orman İşletme Müdürlüğü alımlarında neden liste usulüne gidilmiştir?
2-TYP seçmeleri ya tamamen noter kurasıyla, ya yüzde 80 noter kurası yüzde 20 liste usulüyle veya hiç noter olmadan liste usulüyle yapılabilmektedir. Noter huzurunda kura yöntemiyle yapılan seçmelerde bugüne kadar hiçbir sorun yaşanmazken, bu usulden vazgeçilmesinin sebebi nedir?
3-Yaklaşan seçimlerin usul değişikliğindeki etkisi ne kadardır?
4-İlçelerde gerçekleştirilen TYP’ler de AKP İlçe teşkilatlarının aktif rol aldıkları, listelerin AKP’liler tarafından hazırlanarak İŞKUR İl Müdürlüğüne verildiği iddiaları doğru mudur? Eğer böyle bir durum varsa insanları umutlandırarak sanki gerçekten seçme yapılıyor gibi göstermek ne kadar doğrudur? Konuyla ilgili Bakanlığınız tarafından inceleme başlatılması düşünülmekte midir?
5-2013 ve 2014 yıllarında TYP kapsamında Malatya’ya 500’er kişilik kontenjan ayrılmış, konuyu defalarca gündeme getirmemize rağmen kontenjan artırımına gidilmemiştir. 2015 yılı genel seçimlerine 2 ay kala 2 bin kişilik kontenjan verilmesi Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir? AKP’nin daha fazla oy almak için bu tür bir yönteme başvurması etik midir?
6-İlçelere verilen kontenjanlar hangi kriterler dikkate alınarak belirlenmiştir?