"ARAZİ YANGINLARINDA BÜYÜK ARTIŞ OLDU"

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Hanifi Acar, itfaiye dairesi başkanlığı olduktan sonra Malatya'da 300'den fazla yangına müdahale ettiklerini kaydetti. 
Vatandaşların büyük çoğunluğunun çatı altlarını depo olarak kullandıklarını ve bununda yangına neden olduğunu ifade eden Acar, "Malatya’mızda bilhassa bizim Doğu ve Güneydoğu yörelerimizde çatıları sadece çatı olarak kullanmıyoruz. O mekanları kiler depo gibi kullanmaktayız. Birçoğumuz orada ekmeklerini pişiriyor, yemeğini yapıyor. Kendi hayvanlarının yemlerini istif ediyor. Yasa gereği çatı altlarında herhangi bir istif yapmak, depo gibi kullanmak yasaktır. Yasak olmasına rağmen maalesef bunu yapan hemşerilerimiz var. Bu ortamda ki sıcaklık Malatya’da zaten 39-40 dereceyi buluyor. Çatı katlarında bu sıcaklıklar 50 dereceye ulaşıyor. 50 derecenin üzerindeki sıcaklığa itfaiyecilikte tutuşma sıcaklığı diyoruz. Yani en küçük bir kıvılcımda tutuşmaya hazır demektir. En küçük kıvılcım bile çatı altlarında yangına sebebiyet verir. Hemşerilerimizden ricamız çatı altlarına herhangi bir şey istif etmeden, çatı altlarını güvenli bir şekilde kullanmalarıdır. Temiz ve kapalı tutarak yangından muhafaza etmelerini istiyoruz" dedi.
Acar, son günlerde arazi yangınlarında artış olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Son günlerde sadece çatı yangınları değil arazi yangınlarında da büyük bir artış gözlemeye başladık. 40 dereceyi geçen sıcaklıklar var. Bu sıcaklıklar her an her şeyin tutuşması demektir. En küçük bir kıvılcımla yol kenarındaki kurumuş otlar, bomba gibi patlayarak yanmaya başlar. Bundan dolayı sürücü kardeşlerimizden ısrarla rica ediyoruz. İçtiğini sigaraları kesinlikle dışarı atmayın. Bunun haricinde pikniğe giden kardeşlerimiz piknik sonrasında ateşleri mutlaka söndürmeli ve söndüğünden emin olmalıdırlar. Çiftçi kardeşlerimizden den ise ısrarla kendi tarlalarında veya mera alanlarında gördükleri cam ve şişe parçalarını toprağa gömsünler. Çünkü onları kırmaları halinde daha çok yangına davetiye çıkarıyorlar. Kırılan camlar optik yansınma görevi görerek güneş ışığını yansıtarak yangına neden olmaktadırlar."
Yerel seçimlerden sonra 300'e yakın yangına müdahale ettiklerini dile getiren Acar, "Küçük tedbirlerimiz ve küçük dikkatlerimiz bizlerin hem canımızı hem malımızı koruyacağını hatırlatıyoruz. Bundan dolayı herkesin evine en az kendi canı ve malı korumak için birer tane yangın söndürme tüpü bulundurmak gerekir. Herhangi bir hemşerimiz de bu tüplerin kullanımı ile bilgili bilgi istiyorlarsa hem İtfaiye birimlerimizde gerekirse de evlerine giderek seve seve bilgi vermeye hazırız. Aksi halde kendi malımızla birlikte milli gelirimiz de heba oluyor. Lütfen hep beraber dikkat edelim. Bize destek olmazlarsa biz başarı gösteremeyiz. Bize de bu konuda yardımcı olmaları sıcak yaz aylarında çok daha dikkatli olmalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam