"BELGELİ VE İŞİ BİLEN USTALAR YETİŞİYOR"

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezi geleceğin ustalarını ve usta öğreticilerini yetiştiriyor. 
Eski sanayi içerisinde eğitim-öğretim veren Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezi, 10 alanda verdiği teorik bilgilerle, geleceğin ustalarını yetiştiriyor.
Haftanın 5 günü işyerinde uygulamalı, 1 gün ise eğitim merkezinde teorik bilgi alan öğrenciler, 3 yılın sonunda sınava tabi tutuluyor. Sınavda başarılı olan öğrenciler, ustalık belgesi almaya hak kazanıyor.
Malatya Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Derviş Yoldaş, Mesleki Eğitim Merkezi'nde çıraklara 3 yıl teorik eğitim verdiklerini belirterek, "Meslek Eğitim Merkezi olarak çıraklar ve kalfaların yetiştirilmesi, usta öğreticilik belgelerinin verilmesiyle ilgili eğitim-öğretim veriyoruz. Çıraklarımıza, bölümler bazında değişmekle birlikte 3 yıl eğitime devam etmektedirler. 5 gün iş yerine gidiyorlar, 1 günde merkezimize teorik eğitim almak için geliyorlar. Bu öğrencilerimize, teorik eğitimlerinin yanında sosyal ve kültürel faaliyetlerde de destek olmaya çalışıyoruz. Toplumda iyi bireyler olmaları için sosyal açıdan da güçlü olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Milli ve manevi değerlere sahip, ülkesini bilen gençler olarak yetişmesi içinde zaman zaman etkinlikler yapıyoruz. Ustalık eğitimde, kalfalık eğitimini tamamlayıp, öğrencilerimize hafta da 2 gün teorik eğitim veriyoruz. Öğrencilerimiz, iş yerlerinde 2 yıl uygulamalı eğitimlerine devam ediyorlar. 2 yılın sonunda yapacağımız ustalık sınavında başarılı olanlar, ustalık belgesini alıyor. Ustalık belgesinin devamında 40 saatlik bir eğitim daha verip, usta öğreticilik belgesini veriyoruz. Ustalık belgesini alan bir ustamız, onunla işyeri açabiliyor. Kendi mesleğini icra edebiliyor. Yanında çırak veya Meslek Liseleri'ndeki stajyer öğrenci çalıştırabilmesi içinde usta öğreticilik belgesini alması gerekiyor" dedi.
"HER YIL 400 KİŞİYE BELGE VERİYORUZ"
Yoldaş, belgeli ve işi bilen ustalar yetiştirdiklerini dile getirerek, "Sadece Malatya olarak değil, Türkiye genelinde 3308 Sayılı Kanun yürürlüğe girdikten sonra şahıs, "Ben herhangi bir işi yapacağım" diyerek, o işi yapamıyor. Mesleki Eğitim Merkezleri'nin bu eğitimleri vermesi yasal olarak konuldu. Ve çıraklık okulları bu sanayi veya hizmet alanında çırak ve ustalara eğitim vererek, o işi yapmasını sağlamaktadır. Bugün bir inşaat ustası bir sıvayı ya da demir işçiliğini; sanayideki bir kaynakçı, motorcu teorik eğitimi burada aldıktan sonra uygulamayı işyerinde yaparak, eğitimini tamamlamış oluyor. Malatya genelinde yaklaşık olarak her yıl 400 kişiye belge vererek, belgeli ve işi bilen ustalar yetişmiş oluyor" ifadelerini kullandı.
"AİLELERİMİZ ÇOCUKLARINI MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE YÖNLENDİREBİLİR"
Eğitim merkezinde 10 alanda eğitim verdiklerini kaydeden Yoldaş, "Mesleki Eğitim Merkezi olarak 30'un üzerinde alanımız var. Bunlarında her birinin kendi içerisinde dalları bulunuyor. Bu anlamda 132 dalımız var. Ama bizim şuanda eğitim verdiğimiz 10 alanımız bulunuyor. Diğerlerinin de sınavlarını yapabiliyoruz. Mesleki okullara giden öğrenciler aynı zamanda üniversiteye de gidebilecek türden öğrencilerin olması lazım. Türkçe, Fizik, Matematik gibi branşlarda veriliyor. Aynı zamanda yanında mesleki eğitimde veriliyor. Ancak bizde verilen Türkçe ve Matematik sadece işyerindeki mesleği ile ilgili kendisine lazım olan bilgileri içeriyor. Geri kalanın tamamı mesleki bilgi olmuş oluyor. Dolayısıyla bir öğrencimiz eğer sayısal veya sözel derslerde çok iyi değil ise ama mesleki becerisi varsa bu öğrencimizin gelmesi gereken yer Mesleki Eğitim Merkezidir. Çünkü çocuk çok iyi bir elektronikçidir ya da motorcudur ama Türkçe ya da matematiği çok iyi beceremiyor ise, illa üniversiteye girilmesi yönünde zorlamaya gerek yok. Velilerimiz bu öğrencileri bize yönlendirebilirler" diye konuştu.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.