BEYLERDERESİ VİYADÜKÜ BAKIMA ALINIYOR

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Karayolları Elazığ Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Beylerderesi Viyadük’ünün 15 Ağustos’tan itibaren yaklaşık 1 ay süreyle genel bir bakıma alınacağını, ulaşımın ise eski yol güzergahı üzerinde sağlanacağını açıkladı. 
Karayolları Malatya Şube Şefliğinde basın toplantısı düzenleyen Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, “Malatya’da bulunan Turgut Özal Beylerderesi Viyadük’ünde rutin bakım ve onarım çalışmalarını yapmak üzere kısmet olursa 15 Ağustos 2014 Cuma günü saat 08.00 itibariyle köprüyü trafiğe kapatacağız ve trafiği eski yol güzergahında vereceğiz. Bu yapacağımız çalışma kesinlikle köprünün statik sistemi ile taşıyıcı sistemi ile hiçbir alakası yoktur. Malatya’da yanlış bir algı var, ‘Köprü zayıftı, köprü çürüktü’ diye. Böyle bir şey yok. Köprünün statik sistemi son derece sağlıklı. Konfor anlamında bir takım sıkıntılarımız var. Onlarda köprünün ilk açıldı zaman üst kaplaması kış aylarında yapılmış. Aslında o tarihte yapılmaması gerekiyordu. Açılışa yetiştirilmek üzere iyi niyetle yapılan bir iş. Dolayısıyla 15-20 yıl hizmet vermesi gereken asfalt üst kaplaması, 3 yıl içinde konforunu yitirdi ve yenilemek icap etti” dedi.
Özendi şunları söyledi:
“Biz bu çalışmada öncelikle trimer dediğimiz bir alet ile köprünün üstündeki mevcut asfalt tabakasını tamamen kaldıracağız. Asfaltımızın hemen altında mepram dediğimiz geçirimsizlik sağlayan su yalıtımı olan bir malzeme var, doğal olarak oda yıpranacak ve o kısmıda tamamen yenileyeceğiz. Köprünün dilatasyon derzleri var. Her iki şeritte de ikişer tane olmak üzere toplam 4 tane dilatasyon derzi var. Bu dilatasyon derzlerini biraz tecrübe ile gördükkü 4 yıllık kullanımda, bizim ağır trafiğe dayanamadı ve geçen sene 1 tanesinde kırılma olmuştu. Biz onu kaynak yaparak onarmıştık. Şimdi ise o dilatasyon derzlerinin 4’ünü de firmanın henüz daha garantisi bitmedi, önümüzdeki yıl garantisi bitecek, biz bu seneye onarımı aldık ki gelecek sene yaparsak, masrafını devlet karşılamış olacaktı, şuanda o dilatasyon derzlerini yüklenici firmaya yaptırdık. Devlet hiç ücret ödemedi ve yurt dışında yenileri yapıldı. Yurt dışında geldiler ve şuanda hazırlar. Asfalt tabakasını yenilerken aynı zamanda o 4 tane dilatasyon derzlerini de yenileyeceğiz. Bu firmanın garantisi altında yapılıyor. Köprünün üzerinde kar ve buz önleyici solüsyon püskürten sistemler var. Onlarda 4 yılık zaman içerisinde hem teknolojisi gelişti ve hem de trafik kazaları ve araç çarpmaları sonucunda yıprandı. Bu kar ve buz önleyici sistemleri de yenileyeceğiz. Bizim 1 aylık tahmini sürede yapacağımız çalışmalarda eski yola trafiğe vereceğiz, köprüyü tamamen kapatacağız, tabliye üzerindeki asfalt tabakasını yenileyeceğiz, genleşme derzlerini yani dilatasyon derzlerini güçlendirerek yenileyeceğiz, otomotik buz önleyici sistemleri yenileyeceğiz ayrıca köprünün üzerindeki bir takım sinyalizasyon ve kamera sistemi ve kabloları da bir elden geçireceğiz. Yapacağımız çalışmaların köprünün statiği ile taşıyıcı sistemi ile uzaktan yakından alakası olmayan tamamen köprünün üst yapısı, asfaltı ve diğer sistemleri ile alakalı bir çalışma.”
Normalde yapılacak işlemlerin 1 haftada bitebileceğini aktaran Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, işin 1 ay uzamasındaki en önemli unsurun değiştirilecek olan derzlerin yanına C50 beton döküleceği ve betonların prizini alma süresinin ise en az 17-18 gün olduğunu belirtti. Özendi “Derzleri yerleştireceğimiz zaman onların 1 metre önüne ve arkasına beton dökeceğiz. Dolayısıyla o betonlarında iyice prizini alıp sertleşmesiyle asfaltın yenilenmesi gerekiyor. İnşallah çalışmalar 1 aya da kalmaz. Ama biz yinede ‘kendimizi garantiye alalım’ diye çok büyük bir aksaklık yaşamazsak 15 Eylül tarihinde köprüyü yenilemiş olarak trafiğe tekrar vereceğiz. Bu süre içerisinde Malatya halkından anlayış bekliyoruz” diye konuştu.
Özendi, “Köprünün statik sisteminde her hangi bir sorun yok, taşıma sisteminde her hangi bir hazar yok, herhangi bir yanlışlık yok” dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam