BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN TRAMBÜS AÇIKLAMASI

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

15 Mart günü Malatya’da test sürüşü sırasında yanan tarambüs ile ilgili oluşturulan komisyon çalışmalarını tamamlarken, bağımsız kuruluşların hazırladığı raporlar neticesinde yangının kontaktör arızasından kaynaklandığı belirlendi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada test sürüşü sırasında yanan trambüs ile ilgili oluşturulan komisyon raporu kamuoyu ile paylaşıldı.
Yapılan açıklamada, “762 bin hemşerimizin sorumluluğunu görevine giren tüm alanlarda taşıyan Büyükşehir Belediyemiz, ulaşım alanında da bu sorumluluk bilinciyle, toplu taşımada Türkiye içinde örnek model olacak trambüs hizmetini Malatya halkının hizmetine hazır hale getirmeye devam edecektir” denilerek, 15 Mart 2015 günü saat 22.26’da İnönü Üniversitesi kampüs alanı içerisinde yanan aracın hizmetten çekildiği belirtildi.
Yapılan açıklamada şunlar belirtildi:
“Sorumluluğunu taşıdığımız hemşerilerimizin en başta can sonra mal emniyeti için ve akabinde ise hizmetin daha kaliteli sunumunun gerçekleşmesi için tüm trambüslerimizde ve hatlarımızda bir kez daha kontrol ve incelemeler yapılması için yurt dışı ve yurt içinde bu alanda uzman bağımsız bilirkişilerden müteşekkil bir komisyon oluşturulmuştur.
Olay ile ilgili tüm teknik ve teknolojik incelemelerin yapılması amacıyla Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından oluşturulan Araştırma Komisyonu incelemelerini tamamlamıştır. İncelemeler neticesinde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:
1-ABB Elektrik Türkiye Güç Sistemleri Müdürü Atilla Köken, Proje Müdürü Tayfun Aydın gözetiminde teknik ekiplerce trambüs aracının yanması ile ilgili DC Güç Besleme Sisteminin davranışı incelenmiştir. DC güç besleme sisteminin arıza öncesi ve sonrası davranışının açıklamaları detaylı olarak raporlanmıştır. Sonuç olarak hat koruma fonksiyonlarının işletme senaryosuna uygun olarak çalıştığı ve trafo tarafında her hangi bir sorun olmadığı tespit edilmiştir.
2-Elektrik Elektronik Kontrol Sistemleri Uzmanı İbrahim Serhan Aslan, Havai Hat ve Güç Sistemleri Uzmanı Dr. Süleyman Açıkbaş ve ekiplerince SCADA ve güç sistemleri üzerinde yapılan incelemeler sonucu bu sistemlerin doğru çalıştığı, hat üzerinde, trafolarda ve araçlarda meydana gelen değişimleri merkezi olarak kayıt altına aldıkları görülmüştür.
3-Bağımsız Alman kuruluşu olan TÜV Thüringen şirketinde Uzman Bilirkişi olarak çalışan Mr. Ralf Kleebusch ve Dr. Stephan Rudolf tarafından araç üzerinde yapılan incelemelerde; aracın kontaktör kutusundaki kontaktörün arktan dolayı aşırı derecede ısındığı ve kutuda oluşan yüksek basınçtan yangın meydana geldiği belirtilmiştir.
4-Bağımsız kuruluşların hazırladığı raporlar, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Teknik İnceleme Komisyonu tarafından detaylı olarak incelenmiş, meydana gelen menfi olayın yanan araçtaki kontaktör arızasından kaynaklandığı ve diğer tüm araçlar üzerinde yapılan kapsamlı inceleme sonucunda bu arızanın sadece ilgili araca özgü olduğu tespit edilmiştir.
5-Tüm havai hat sistemi, trafo ve trambüs araçları iki yıl boyunca her türlü sorun ve arızaya karşı yüklenici firma garantisinde olup meydana gelen hasarın tamamı yüklenici firma sorumluluğundadır. Yanan aracın yerine yeni araç üretimi ile ilgili çalışmalar ivedilikle başlatılmış olup en kısa sürede araç teslim edilecektir.
Sonuç olarak olay dolayısı ile kopan havai hattın onarımı tamamlanmış ve enerji verilerek testleri yapılmıştır. Havai hatta araçların çalışmasına engel bir durum kalmadığından, toplu ulaşım alanında Türkiye’ye örnek olacak trambüs hizmetimiz için test sürüşlerine devam edilecektir.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.