"CAMİ VE KURAN KURSLARIMIZDA NEŞE, SEVİNÇ, CANLILIK VE BEREKET OLUŞUYOR"

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen, okulların tatil olmasıyla birlikte cami ve Kuran kurslarında neşe, sevinç, canlılık ve bereket oluştuğunu söyledi. 
Kuran kurslarını ziyaret eden İl Müftüsü Ümit Çimen, Necip Fazıl Kısakürek Cami'sinde, Kuran kursu gören çocuklarla bir araya geldi.
Çocuklarla bir süre sohbet eden Çimen, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çimen, Kuran kurslarını çok önemsediklerini ifade ederek, "Camilerimizde birçok din hizmeti yürütüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı ve taşralarda İl Müftülükleri olarak camilerimizde, Kuran kurslarımızda çok önemli hizmetlerimiz var. Ama bunların içerisinde hiç şüphesiz en önemlilerinden biri camilerimizin geleceğin cemaati olan, buraları onlara miras bırakacağımız çocuklarımızla ilgili düzenlediğimiz yaz kurslarıdır. Bunu çok önemsiyoruz. Yazın okullarımızın tatil olmasıyla birlikte camilerimizde ve Kuran kurslarımızda bir neşe, sevinç, canlılık, bereket oluşuyor. Bu birazda Ramazan'ın bereketi. Son birkaç yıldır Ramazan ile birlikte camilerimizde ki bu bereketi biraz daha hissediyoruz" dedi. 
"HER SENE BİR TEMA BELİRLENİYOR"
Çimen, Kuran kurslarında 2 aylık bir eğitimin verildiğini kaydederek, "Diyanet İşleri Başkanlığımız bir tema ile yaz kurslarına ağırlık veriyor. 23 Haziran'da yaz kurslarımız başladı ve 2 aylık bir eğitim verilecek. Bu sene 'Camiye koşalım Kuranla buluşalım' teması belirlendi. Ayrıca 'Gel bu yaz, kalbine Kuran'ı yaz' sloganı var. Çocuklarımızı heveslendirecek, sevindirecek ve teşvik edecek sloganlarla camilerimizde, Kuran kurslarımızda bu hizmetler yürütülüyor" ifadelerini kullandı.
"ANNE VE BABALAR BU İŞİ ÖNEMSEMELİLER"
Çocuğun eğitimi, terbiyesi ve yetişmesinde anne ve babalara büyük bir sorumluluk düştüğünü dile getiren Çimen, "Yaz kurslarıyla ilgili 3 kişiye tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Birincisi anne-babalar, ikincisi camilerimizde ve Kuran kurslarımızda görev yapan görevlilerimiz, üçüncüsü de cemaatimiz. Anne ve babalar bu işi önemsemeliler. Çünkü sevgili Peygamberimiz, 'hiçbir anne-baba çocuğuna terbiyeden, eğitimden, güzel ahlaktan daha iyi bir miras bırakamaz' buyuruyor. Çocuklarının maddi yönlerini hazırlamaktan öte manevi dünyalarının eğitimi ve terbiyesi için gayret göstermeliler. O ihtiyaçları daha çok önemsemeliler. Anne ve babalar bu konunun öneminin farkına varmalılar. Anne-babalar, çocuklarının yetiştirilmesi ve eğitimi konusunda yaz kursları ve Kuran eğitimi konusunda sorumluluklarını iyi bilmelidirler" şeklinde konuştu.
"ÇOCUKLARIMIZIN CAMİLERE GELMESİ VE BURADA KOŞMALARI ÖNEMLİ"
Çimen, çocukların camiye gelmelerinin önemli olduğuna değinerek, şunları söyledi: 
"Bu hizmeti yürüten din görevlilerimiz bu işin şuurunda olmalıdır. Omuzlarında bu konunun sorumluluğunu hissetmelidirler. Görev yaptıkları mahallelerinde 'benim mahallemde Kuran okumayı bilmeyen var mı?' sancısını taşımalıdır. Bunun vebalini düşünmeli ve buna göre uykuları kaçmalıdır. Çocukların eğitimi kolay bir iş değildir. Çocukların olduğu yerde ses vardır, gürültü vardır, belki birazcık dağınıklık vardır. Çocuklarımız camilerimize gelecek. Cemaatimiz buna sabırla karşılık verecekler. Onları incitmeyecekler, azarlamayacaklar ve camiden soğutmayacaklar. Çünkü çocuklarımızın camilerimize gelmesi ve camilerimizde koşmaları önemli. Çocuk, bu vaaz kürsüsünü tanıyacak. Mihrabı, minberi tanıyacak. Caminin bahçesinde dolaşacak, şadırvanı tanıyacak. Ve caminin içerisinde cemaatin yan yana, diz dize saf tuttuğunu görüp, kardeşliği öğrenecek. Camiye gelip muhabbeti, sevgiyi ve saygıyı öğrenecek. Camiye gelen bir kişi hiçbir şey işitmese bile gördükleri onu eğitir. Çocuklarımızın ruh dünyasına, caminin ünitelerini işlememiz lazım. Eğitim camide olmalı. Çünkü minareyi görecek ve ezanı duyacak. Şadırvanda abdest alacak, abdest alanları görecek."
"YAZ KURSLARIMIZI ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Çocukların eğitimi ve yetişmesi adına yaz kurslarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Çimen, "Yaz kurslarımız, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitimi konusunda, bizi biz yapan değerlerin onlara taşınması konusunda çok önemlidir. Hz. Ali (RA) Efendimiz, 'Çocuk kalbi ekilmemiş tarla gibidir' buyuruyor. Ne güzel ifade etmiş. O yüzden çocuklarımızın kalplerine imanı, Allah sevgisini, Peygamber sevgisini, Ehli Beyt sevgisini, Kuran sevgisini ve aynı zamanda insan sevgisini; iyilikleri, güzellikleri, ahlakı ekmemiz lazım. Çünkü yarının iyi insanları onlar olacak. Bu ülkeyi, bu memleketi, varlığımızı onlara emanet edeceğiz. Bu anlamda yaz kurslarımızı çok önemsiyoruz" diye konuştu.
"CAMİLERİMİZİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Çimen, camilerin etrafını eğitim yerleri olarak da çoğaltmak gerektiğini ifade ederek, "Son yıllarda Kuran kurslarına gelen çocuklarımızda büyük bir artış ve güzellikler oldu. Bir kere yaş haddinin kalkması çocuklarımız için çok önemliydi. Şuanda camilerimize, Kuran kurslarımıza gelen, bu eğitimden faydalanan çocuklarımız için herhangi bir yaş haddi yok. Çocuklarımız küçüğünden büyüğüne geliyor. 2 ay hiçbir şey öğrenmese; besleme çekmeyi öğrense, Kelime-i şehadeti öğrense, Peygamberimizin adını duyunca Salatu Selam getireceğini öğrense bu bile önemlidir. Bu anlamda cami ve Kursan kurslarımız dolu. Bütün personelimiz, din görevlilerimiz ve Kuran kursu öğretmenlerimiz fedakarca çalışıyorlar. Aynı zamanda şartları taşıyan, bu hizmeti verebilecek İmam Hatip Lisesi, İlahiyat Fakültesi mezunu arkadaşlarımızı da görevlendirdik. Onlarda hizmet ediyorlar. Tabi mekanlarımız birazcık dar. Keşke her camimizin olduğu yerde, her camimizin etrafında eğitim yeri ya da sınıflar olsa. Bu anlamda camilerimizi çok önemsiyoruz. Cami sadece ibaret yeri olarak görülmemeli, bulunduğu mahalleyi dokuyan, eğiten; gencinden ihtiyarına varıncaya kadar her insanı etkileyen, onlara bir şeyler katan bir merkez olmalıdır. 'Camilerimiz bedendeki kalp gibidir' diyorlar. Camilerimiz hayata, toplumumuza, insanımıza sürekli pozitif değerleri yansıtan adeta taze kan pompalayan bir merkez gibi toplumumuza huzuru, barışı, birliği, dirliği, kardeşliği götüren, değerler anlatan merkezlerimiz olmalıdır. Bunun için camilerimizin etrafını eğitim yerleri olarak da çoğaltmamız gerekir. Bu anlamda camilerimizin bulunduğu yerde mutlaka Kuran kurslarımız olmalıdır" dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam