Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın işbirliğiyle öğretmenlere 'Çevre' konulu hizmet içi eğitim kursu kapsamında Malatya'da eğitim çalışmalarına başladı.
Malatya'da 4 gün sürecek olan hizmet içi eğitim kursunun açılışı Öğretmen Evi'nde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan ÇEKUD Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İdris Alan, ÇEKUD'un kurulduğu günden bu yana aralıksız olarak çevre konusuyla yakından ilgilediğini ifade etti.
Alan, çevre ile kurulacak olan kişisel ve toplumsal iletişimin; insan tabiatına uygun biçimde yürütülmesinin geçici bir aksiyon değil, kalıcı bir ahlak ve davranışlar bütünü olması gerektiğini dile getirerek, "ÇEKUD, günlük ve çeşitli ideolojilere alet edilebilecek, kalıcı tesirler bırakmaktan öte kişileri öfkeli tutumlara düşürecek hareketlerden sakındırmaktadır. Çevre harcanıp, tüketilecek bir meta olmadığı gibi, insanda onun sahibi ya da hakimi değildir. Öncelikle bu yanlış kavramların yeniden tanımlanması gerekmektedir. Bununla birlikte çevre faaliyetleri modern insanın egosunu besleyecek ya da bir kendi gerçekleştirme alanı değildir" dedi.
TATLI: "HEPİMİZE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"
Malatya Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ise, Milli Eğitim İl Müdürlüğü olarak Orman Haftası ile birlikte okulların bahçesine fidan diktiklerini kaydederek, Türkiye genelinde büyük bütçelerle sürekli ağaçlandırma faaliyetlerinin yürütüldüğünü ifade etti.
Yıllarca müfredat programlarında çevre bilinci gelişmiş, çevre ile bütünleşmiş, çevreye saygılı birey kavramının olmadığını dile getiren Tatlı, "Anadolu, bulunduğu bölgenin en büyük orman arazilerine ve en büyük ormanlık bölgelere sahip olan bir coğrafya. İster her birimiz kendi yaşadığımız çevreden büyüklerden aldığımız bilgilere göre 'Ormanlık alana insanlar giremezdi' denilirdi. Şuanda o kimsenin giremediği yerlere yine kimse gidemiyor. Bu sefer hayat olmadığı için gidemiyoruz. Büyük bütçelerle ağaçlandırma faaliyetleri yapılıyor. Ama sadece ağaçlandırma faaliyeti yapmakla kalıyoruz. Sadece o fideyi toprakla buluşturuyoruz. Neden? Çünkü doğa koruma bilincimiz yok" şeklinde konuştu.
Tatlı, milli eğitim camiasına büyük görevler düştüğünü kaydederek, "Milli eğitim camiası olarak bizler bu toplumun hayat hakkının ve standartlarının yükseltilmesine dönük olan her türlü projenin içerisinde olmalıyız. Çünkü toplumun kendisi biziz. Burada yürütülen faaliyetlerin tamamı Milli Eğitim Bakanlığını bir şekilde ilgilendiriyor. Bizler işin eğitim boyutundayız. Bizler bu eğitimi çocuklara vereceğiz" diye konuştu.
Malatya'da 4 gün sürecek olan eğitim kapsamında, 3 gün seminer verileceği kaydedilirken, eğitimin son gününde atölye çalışması yapılacağı bildirildi.