ÇİFTÇİLERE YEM BİTKİLERİ TOHUMU DAĞITILDI

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 Malatya’da çayır mera ve yem bitkileri ekilişlerinin geliştirilmesi amacıyla yüzde 50’si devlet tarafından desteklenen yonca, korunga ve silajlık mısır tohumu üreticilere dağıtıldı. 
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, hayvancılıkta üretim maliyeti içerisinde karlılığı etkileyen en önemli etkenlerden birini yem girdisi olduğunu dile getirerek, bir işletmede yem giderinin ortalama yüzde 50-70 olduğunu söyledi. Bu kapsamda Malatya’da yapılan hayvancılığın karlılık düzeyinin arttırılması amacıyla İl Müdürlüğü olarak yem bitkisi üretimini önemsediklerini belirten Selvi, kaba yem olarak tanımlanan yem bitkilerinin en ucuz besin kaynağı olduğunu ifade etti.
Yem bitkilerinin mineral ve vitamin kaynağı olmaları nedeniyle hayvanların verim ve üreme performanslarını etkilediğini vurgulayan Selvi, “Yem bitkileri ekildikleri toprakları yalnız verimli hale getirmekle kalmazlar. Aynı zamanda bol miktarda bırakmış oldukları kök ve toprak üstü artıkları ile toprağın organik madde miktarını artırarak yapısını düzeltirler” dedi.
Yapılan araştırmalarda hayvanların kaliteli yem bitkileri ile beslenmesi durumunda verimlerinin en az iki kat artırılabildiğinin tespit edildiğinin altını çizen Ali Selvi, “Hayvancılıkla uğraşan işletmelerin, hayvan beslemede kullanacakları kaba yemleri kendi işletmelerinde üretmeleri, kârlı bir yetiştiricilik için esastır. Geviş getiren hayvanların selülozca zengin kaba yemleri değerlendirme yetenekleri, kaliteli ve ucuz kaba yem sağlayan yem bitkileri kültürünün önemini artırmıştır. Kaba yemin bol, nitelikli ve ucuz olması, daha pahalı olan kesif yemlerin kullanımını azaltmakta ve işletmelere ekonomik kazanç sağlamaktadır” diye konuştu.
Malatya’da çayır mera ve yem bitkileri ekilişlerini geliştirme, çiftçilerin destekleme projesi kapsamında 2015 yılında yüzde 50’si bakanlıkça ödenen yonca, korunga ve silajlık mısır tohumu dağıtımı yapıldığını belirten Selvi, 126 çiftçiye 2000 dekar alanda 7 bin 250 kg yonca tohumu, 49 çiftçiye 500 dekar alanda 5 bin 850 kg Korunga tohumu ve 27 çiftçiye ise 400 dekar alanda üretim yapılması için bin 526 kg Silajlık Mısır tohumu dağıtıldığını söyledi.
Selvi, yoncadan 4-5 biçim yapılarak dekara 4-5 ton yaş ot, 1.5 ton kuru ot, korungadan dekara 300-400 kg kuru ot, silajlık mısırdan dekara ise 4-5 ton silaj yapımı beklenildiğini belirtti.
Ülkede yetersiz beslenme nedeniyle hayvanların verimlerinin çok düşük olduğunu ifade eden Selvi, “Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında memleketimizde yem bitkisi ekim alanı çok azdır. İşte tüm bu problemlerin çözümü için yem bitkileri yetiştiriciliğine gereken önem verilmeli ve çiftçilerimize yem bitkileri yetiştiriciliği konusunda İl Müdürlüğü olarak tüm desteğimizi sunacağımızı belirtmek ister, çiftçilerimizin de bu çağrımıza kulak vermelerini bekliyoruz” dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.