Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, ay sonuna kadar yapılması gereken Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) zirai don ile ilgisinin bulunmadığını bildirdi.
Üreticilerin Mayıs ayı sonuna kadar ÇKS sistemlerini yenilemeleri gerektiğini söyleyen Ali Selvi, “Bu ayın sonuna kadar ÇKS kayıtlarının tamamlanması gerekiyor. Bu kayıtların ilimizde meydana gelen don afetiyle ilgisi yoktur. Bu yıl tarım sayımı yapılacak. Bu nedenle TÜKAS çerçevesinde yer alan ÇKS kayıtlarının bu ayın sonuna kadar yapılması gerekiyor. Kaydını yaptırmayan üreticilerimizi bu süre içerisinde mutlaka kayıtlarını yaptırmaları hususunda uyarıyorum” ifadelerini kullandı.
Selvi, tarım ve hayvancılık sektörünün durumu ve verilen hibe destekleri konusunda da şunları belirtti:
“Tarım ve hayvancılık çok önemli sektörlerdir. Gelişen nüfusla beraber hayvancılığın da gelişmesi gerekir. Meralarımızın hayvancılık için müsait olmasına rağmen hayvancılık istediğimiz seviyede değil. Bunun nedeni mono kültürel tarımdır. İlimizde kayısının yanı sıra farklı tarımsal faaliyetlerin de gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hayvancılığın gelişmesi için Bakanlığımız çok büyük destekler veriyor. Son on yılda hayvancılığa verilen destekleme miktarı yaklaşık 8-9 kat arttı. Canlı hayvan alımı, anaç sığır, buzağı, süt gibi desteklemelerin yanı sıra yem bitkileri içinde desteklemeler mevcut. Yılda yaklaşık 20 milyon TL. destek veriyoruz. Sabit yatırımlara destekleme sağlandığı gibi hayvan alımlarında faizsiz kredi uygulaması mevcut. Hayvancılığın gelişmesinde hayvan sağlığına yeterli derecede önem verilmelidir. Ayrıca pazarlama ve finans konuları da çok önemlidir. Hayvancılık için çok önemli olan DAP Projesinden de bahsetmek istiyorum. DAP Projesi kapsamında 50-300 başlık tesis kurmak isteyen yetiştiricilerimizin her ayın 1’i ile 15’i arası müracaatlarını alıyor ve değerlendirilmek üzere Bakanlığımıza sunuyoruz. Küçük ölçekli işletmeler için, mevcut 10 Baş-50 baş arasında işletmesi olan üreticilerimize ahır yapımı ve tadilat için yüzde 50 hibe desteği mevcut. Suni tohumlamanın ulaşamadığı yerlerde yüzde 20’si vatandaş tarafından yüzde 80’i devlet destekli boğa desteği de mevcut. Buradan tüm üreticilerimize şunu da hatırlatmak isterim. 30 Haziran’a kadar küpesiz hayvanlarınızı mutlaka küpelettirin ve kaydettirin. TÜRKVET’e kaydolmayan hayvanlar için destekleme verilmeyeceği gibi, nakilleri ve mezbahanelerde kesimleri de mümkün olmayacaktır.“