Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “ İshalde erken tedavinin özellikle bebeklerde ve çocuklarda hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır” dedi.
Yaz aylarında özellikle çocuklarda sık görülen ishal hastalığı konusunda bilgi aktaran İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, ağızdan sıvı tedavisi ve ishalli hastalıklarda ağızdan verilecek şeker ve tuz karışımının önemine değindi. İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, ishal nedir sorusuna karşılık, “ Günlük dışkılama sayısı kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber, dışkının normalden daha sulu ve günde üç defadan sık yapılması haline ishal denir. Fakat anne sütüyle beslenen bebekler normalden daha sık dışkı yapabilirler. Bunu ishal vakası olarak değerlendirmemek gerektiği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Şener, “İshal özellikle çocukluk yaş gruplarında beslenme yetersizliği ve aşırı su kaybına neden olarak maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir. Ölüm öncelikle vücuttan fazla miktarda su ve tuz kaybı sonucu meydana gelir. Ayrıca ishal, yetersiz beslenen çocuklarda daha sık görülür ve daha ağır seyreder. İshalin kendisi de beslenme bozukluğuna neden olur. Çünkü ishalde su ve tuzun kaybı yanında vücuttan besin maddeleri de kaybedilir. Başta ishal durdurucu ilaçlar olmak üzere hiç bir ilaç hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Tedavinin ana amacı vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Bu amaçla, sanılanın aksine ishalli çocuğa her zamankinden daha çok su ve sulu gıdalar verilmeli, çocuk emziriliyorsa emzirmeye devam edilmelidir.
Eğer sağlık personeli tarafından çocuğunuza “Ağızdan Şeker Tuz “ paketi verilmişse tarif edildiği şekilde hazırlayıp veriniz. Şayet çocuğunuz verilen sıvıyı alamıyorsa, kanlı ishali ve kusması varsa mutlaka hastanede yatırılarak tedavi gerekeceğinden vakit kaybedilmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.
Doktor Kemal Şener, ishalden korunma yöntemleri de şöyle belirtti:
"Ağız yoluyla bulaşan mikroorganizmalar sonucu oluşan ishal, önlenebilir bir hastalıktır. Alınacak tedbirler ile ishalden korunulabilinir. Bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmelidir, çocuklar yaşına uygun yeterli ve dengeli beslenmelidir, temiz içme suyu kullanılmalıdır. Meyve, sebzeler tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Eller, yemekten önce ve tuvaletten sonra mutlaka sabunla yıkanmalıdır.”