ÇOCUKLARDA GÖZ TEMBELLİĞİNE DİKKAT

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, çocuklarda göz tembelliği hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 
Göz tembelliğinin 10 yaşından önce tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Yakıncı, "Göz tembelliği 10 yaşından sonra tespit edildiğinde, tedavisi mümkün değil. Tembel olan göz, artık görmez oluyor ve ömür boyu o gözden mahrum oluyor. Yani kişi tek gözle hayatını sürdürmeye çalışıyor" dedi.
Yakıncı, göz tembelliğine genellikle dikkat edilmediğini kaydederek, "Göz tembelliğinin taraması kolayca yapılabiliyor. Otorefraktometre adlı cihaz sayesinde 30 saniye ile bir dakika içerisinde gözün kırma kusuru ölçülebiliyor. Cihazımız bu ölçüleri bilgisayara atıyor. Aletle, şüphe edilen kişiler göz doktoruna yönlendirilerek, detaylı bir muayeneden geçiyor. Bu sayede de göz tembelliği kolay bir şekilde tespit edilerek, tedavisi yapılıyor" şeklinde konuştu.

"36 ÇOCUKTA GÖZ TEMBELLİĞİ TESPİT EDİLDİ"
Yakıncı, Malatya'da 4 bin öğrencinin taramadan geçirildiğini belirterek, şunları söyledi: "Doğa Koleji, Sümer, İnönü, Kazım Karabekir ve Hidayet İlkokullarında 5 gün içerisinde 4 ila 10 yaş arasındaki 4 bin öğrenciyi Otorefraktometre adlı cihaz ile taramadan geçirdik. Yapılan taramanın ardından 197 öğrenciyi göz doktoruna yönlendirdik. 36 çocukta göz tembelliği tespit edildi. Bu yüzde 1'e yakın bir rakam. Bu ciddi bir toplum sağlığı sorunu anlamına gelmektedir. 58 öğrencide ise kırma kusuru tespit edildi. 5 günlük bir çalışmayla 36 çocuğumuzun gözünü kurtardık. Bu bizim yaptığımız sadece örnek bir çalışma. Asıl amaç ülke genelinde Sağlık Bakanlığı'nın bu çalışmayı yapmasıdır."

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam