'DAHA TECRÜBELİ VE DAHA AKILCI YATIRIMLAR YAPIYORUZ'

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ile Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği tarafından düzenlenen “16. Ulusal Anatomi Kongresi” başladı. 
İnönü Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı ve Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan kongreye, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Kongrede konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “İnönü Üniversitesi artık daha tecrübeli ve akılcı bir yöntemle yatırımlarını yapmaktadır. Doktora, yüksek lisans, lisans, yabancı uyruklu öğrenci ve öğretim üyeleri ile birlikte yaklaşık 38 bin öğrenciye sahip bir üniversiteyiz. Geçmişten günümüze baktığımızda Türk toplumunun gelişimine paralel olarak belirli evreler geçirdik. Ancak üniversiteler olarak bir türlü asli vazifemiz olan işlere konsantre olamadık. İçerisinde bulunduğumuz ülke, eğer önce bölgesel sonra evrensel güç olacaksa, üniversitelerimizin mutlaka bölgesel ve evrensel güç olmada üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Özellikle mensubu olduğum temel bilim camiası olarak tıp fakültelerinde temel bilim açısında istenilen düzeyin yakalanmadığını üzülerek ifade etmek istiyorum. Bundan sonra sadece teorik dersler ve pratik uygulamalar değil, sahiden bu ülkenin, coğrafyanın ve dünyanın evrensel koşullarını göz önünde bulundurarak bir şeyler üretmemizin zamanının geldiğini düşünüyorum. Sadece bu alanda değil, tüm bilimsel alanlarda idealist bilim insanı olma şuuru ile sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekmektedir. İnönü Üniversitesi olarak, karaciğer naklinde sağladığımız başarının yanı sıra, bu bağlamda işin akademik yönü ile ilgili olarak Türkiye’de ilk kez Karaciğer Nakli Enstitüsü kurduk. Bu yılın sonunda hizmete girecek olan Karaciğer Nakli Hastanesi, dünyada ikinci örneği olmayan bir projedir” İfadelerini kullandı.
Sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, bu anlamda Ankara’nın doğusunda en büyük Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezini kurduklarını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Çelik, “Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde kurulan ve Avrupa Çocuk Üniversiteleri Birliğinin 12 kurucu üyesinden biri olan İnönü Çocuk Üniversitesi, Hasta Yakınları Konukevi gibi sosyal sorumluk projelerini hayata geçirdik. Ülkemizin gelişmemiş bölgelerinde yaşayan dar gelirli ailelerin sorunlarına da el atmamız gerekmektedir. Biz dünyanın gelişmiş ve birçok alanda önde olan ülkeleri gibi değiliz ki sadece anatomi, biyokimya, makale yazmak ya da öğrenci yetiştirmekle uğraşalım. Maalesef böyle bir lüksümüzün olmadığını ifade etmek istiyorum. Örneğin Üniversitemizde kurduğumuz, yakında hizmete girecek olan ve Turgut Özal Tıp Merkezinin önemli oranda enerji ihtiyacını karşılayacak, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük Güneş Enerjisi Santrali ile enerji üretimine katkıda bulunacağız. 40’ıncı yılımıza 40 proje ile hazırlandığımız Üniversitemizin yeni akademik yılında kampüsümüzün ağaçlandırılmasıyla ilgili olarak öğrenci, akademik personel ve mezunlarımızın katkılarıyla 40’ıncı Yıl Ormanı adıyla isimlendirdiğimiz alana önümüzdeki dikim sezonunda binlerce fidan dikilmesi sağlanacaktır. Kampüs içerisinde Pembe Yol olarak bilinen güzergâhı düzenleyerek ünlü bilgelere ait özlü söz ve heykellerin yer aldığı Bilgeler Yolu hâline getirdik. Önümüzdeki dönemde Onkoloji Hastanesi projemizi de hayata geçirmek için çalışıyoruz. İdeolojik değil idealist olmayı kendine ilke edinen Üniversitemiz bu ve benzeri birçok sosyal sorumluluk projesi ile bölgemize ve ülkemize katkıda bulunmayı bir sorumluluk olarak görmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle kongrenin başarılı geçmesini diliyorum” dedi.
16. Ulusal Anatomi Kongresi’nin bilimsel ve sosyal programı ile ilgili bilgiler veren Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Şendemir, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen ve Kongre Başkanı İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Davut Özbağ, kongrenin İnönü Üniversitesinde yapılmasından duydukları memnuniyeti belirterek başarılı bir bilimsel etkinlik olması temennisinde bulundular.
İnönü Üniversitesi Devlet konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü öğrencilerinden oluşan grubun sundukları müzik dinletisinin ardından bilimsel programına devam edilen kongrede Anatomi Eğitimi, Anatomi Tarihçesi, Antropometri, Embriyolojik Anatomi, Klinik Anatomi, Makroskobik Anatomi, Nöroanatomi, Program Geliştirme ve Kullanımı, Radyolojik Anatomi, Stereoloji, Varyasyon, Sportif Anatomi, Terminoloji konuları ele alınacak ve sözlü sunumların yanı sıra poster bildirileri de paylaşılacak.
Bugün başlayan kongrenin 14 Eylül 2014 tarihinde sona ereceği kaydedildi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.