DES'TEN DERS SAATİ ELEŞTİRİSİ

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Malatya İl Başkanı Veysel Fırat, öğrencilerin sabah erken okula gelmelerini eleştirdi. 
DES Malatya İl Başkanı Veysel Fırat, yaptığı yazılı açıklamada, "5-10 yaşındaki çocuklarımızın imamlarla birlikte yataklarını terk ederek okul sıralarına uykulu halde gelmelerini istemiyoruz. İmamlar sabah namazına yetişecek ama öğrencilerimizin ne acelesi var anlamıyorum? Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü’nde oluşturulan bir komisyon öyle bir çizelge hazırlamış ki ilkokul çocuklarını sabah ezanı ile uykudan kaldırmak zorunda kalıyoruz. İlkokullar için 06.50, ortaokullar için 06:30’da ders zil çalınca, 06.40’da ortaokullar, 07.00’da ilkokullar derse başlamış olacak. Çocukların bu zamana yetişmesi için, hele bir de servisle geliyorlarsa imamla birlikte kalkmaları lazım. Çocuklar bu saate kalkmış olunca bizler ilk dersi maalesef çocukların uyuklamalarıyla ve geç gelen öğrencileri sınıfa almak ya da beklemekle geçiriyoruz. İlk dersimizi yapamıyoruz. Çoğu velimiz iş yorgunluğu nedeniyle olsa gerek sabahları kalkıp çocuklarımızı bu saatte bizlere yetiştiremiyorlar. Sahada olan eğitim paydaşları bu durumu çok iyi bilmektedir zaten” ifadelerini kullandı. 
“Sendikamızın İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Eskişehir şubelerinden aldığımız verilere göre, bağımsız ilkokulların İstanbul’da derse başlama saati 07.45, Ankara’da 08:00 İzmir’de 07.30, Diyarbakır’da 07:00, Eskişehir’de 07.30 olarak uygulanmaktadır. Ankara ile Malatya arasındaki saat farkı 21 dakika iken İstanbul ile 37 dakika. Yani saat farkı o illerdeki bu uygulamaların Malatya’da uygulanmasına engel olmadığını göstermektedir. Komisyon üyelerimize ve müdürlüğümüze bu bilgileri arz ederek Malatya DES olarak, velilerimiz, öğretmenlerimiz ve özellikle öğrencilerimiz iyiliği adına, bağımsız olarak tek binada ikili eğitim yapan ilkokulların 7.30’da, ortaokulların 7.00’da, tam gün eğitim yapan okulların da 8.30’da derse başlamalarını çocukların gelişimi ve eğitimi açısından uygun olacağını düşünüyor ve öneriyoruz. Bu saatlere ek olarak okul idarelerine 20 dakikalık esneklik verilmesinin de çevre şartlarına uymak için uygun olacağını düşünüyoruz” diyen Fırat, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Mevcut uygulamayla ilkokulda ki 6-10 yaş aralığındaki çocuklarımız ilk derslere zaten gecikerek geliyorlar. İkili eğitim yapan okullarda anasınıfı da varsa 4-5 yaşlarındaki çocukların halini söylemeye gerek yok zaten. Komisyondaki arkadaşlar da biliyorlar ki ilk saatlerde biz çocukları uykudan ayırmakla meşgul oluyoruz.
Buradan, Sayın Milli Eğitim Müdürümüze, Sayın Kaymakamlarımıza ve Sayın Valimize arz ediyorum. Çocuklarımızı şafakla birlikte uykularından ayırmayalım, okullardaki ilk dersimizi öğrenci bekleyerek ya da uykudan uyandırarak geçirmeyelim. 20-30 dakikalık bir süre akşam çıkışları için çok önemli değil ama sabah güneş ışınlarının etkisi ve doğaya verdiği enerji açısından çok önemli. Bu öğrencimizin uyanmasına ve hazır bulunuşluk düzeyine etki etmektedir. Biz ilk derslerimizin uygulanabilir olmasını istiyoruz”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.