Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, Türkiye’de çocukların yarısından fazlasının çalıştığını iddia etti.
12 Haziran ‘Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, çocuk işçiliğinin zararlarından söz eden Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, “ Eğitim Sen olarak, herkesi 12 Haziran ‘Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’nde çocukların hayallerini çalanlardan hesap sormaya, çocukların sadece çocuk olarak var olabilecekleri bir dünya mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.
2002 yılında ILO (Uluslararası Emek Örgütü) 12 Haziran’ı çocuk işçiliğine karşı farkındalığı arttırmak için ‘Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü’ ilan etmiştir. Ancak, hem çocuk işçiliği hem de çocukların işçileşmesine karşı mücadelenin geçmişi çok daha uzundur. Kapitalizm ve sanayileşme çocukların uzun saatler boyunca, ağır işlerde, düşük ücretli çalıştırılması ile kurulmuştur” ifadelerini kullandı.
Kaya, sürekli kamçılanan yüksek kar isteğnin çocuklara kendi bedenlerinden ağır elbiseler giydirildiğini ifade ederek, "Çocuklara ırklarına, renklerine, dillerine ya da dine göre muamele edilmekte, işçilik gömleğini taşımaları beklenmektedir. Çocuklar arasında yapılan tüm ayrımlar hem sanayi hem de devlet zihniyeti tarafından üretilmektedir. Bu yüzden çocukların ordu ve polis eliyle katledilmesi, erkek egemenliğinin yansıması olarak istismar edilmesi ve ucuz emek gücü olarak değerlendirilip işçileştirilmesi içinde bulunduğumuz düzenin beklenen sonuçlarıdır. Ancak o düzeni değiştirecek güç 150 yıl önce olduğu gibi yoksulların elindedir” dedi.
Kaya, şöyle devam etti:
“Dünyada yaşayan çocukların yüzde 13.6’sı işçidir. Tüm dünyada gerek uluslararası anlaşmalar gerekse kamusal eğitim hizmetinin yaygınlaşması ile bu oran azalma eğilimindeyken Türkiye’de son yıllarda yükselişe geçmiştir. DİSK-AR’ın yayımladığı rapora göre toplamda çalışan çocukların tüm çocuklara oranı 1999 yılında yüzde 41 iken 2012 yılında yüzde 56’ya çıkmıştır. Yani Türkiye’de çocukların yarısından fazlası; ev içlerinde hasta, çocuk, yaşlı bakımı, temizlik ve yemek gibi işlerde, ev dışında ücretsiz aile işçisi olarak tarımda, düşük ücretli olarak sanayide çalıştırılmaktadır.”