ESANF KURULUŞLARINA TORBA YASASI BİLGİLENDİRMESİ

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü tarafından Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (MESOB) bağlı oda başkanları ve oda genel sekreterlerine Torba Yasası kapsamında bilgilendirme yapıldı. 
Esnaf Sarayı’nda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına MESOB Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, esnaf odası başkanları ve oda genel sekreterleri katıldılar.
Kapsama giren alacaklar konusunda bilgi veren Mükellef Hizmetleri Grup Müdürü Cemil Müsevitoğlu, “213 sayılı VUK’ nu kapsamında Vergi daireleri ve gümrük idareleri tarafından tahsil edilen;- Vergiler, vergi cezaları. İdari para cezaları: Askerlik, Seçim, Nüfus ve Trafik Para cezaları, Karayolları kaçak geçiş ücreti cezaları,Karayolu Taşıma Kanununa göre verilen cezalar,RTÜK tarafından verilen para cezaları
3-6183 kanun kapsamında takip edilen diğer alacaklar.Öğrenim kredisi ve Katkı kredisi. Ecrimisil.KKDF borçları.Çiftçilerin doğrudan gelir desteği borçları. Yiyecek Bedelleri. 4749 sayılı Kanun kapsamındaki Hazine alacakları. Sosyal Güvenlik Kurumunun sosyal güvenlik primi, idari para cezaları, GSS Primi alacakları.Kalkınma ajanslarının mahalli idareler ve odalardan olan alacakları. Sulama Birliklerinin tarımsal sulamadan doğan alacakları. Fenni muayene ücretleri ile birlikte alınması gereken aylık yüzde 5 bir faizden oluşan alacaklar. Sosyal Güvenlik Kurumunun sosyal güvenlik primi, idari para cezaları, GSS Primi alacakları. Kalkınma ajanslarının mahalli idareler ve odalardan olan alacakları. Sulama Birliklerinin tarımsal sulamadan doğan alacakları. Fenni muayene ücretleri ile birlikte alınması gereken aylık yüzde 5 bir faizden oluşan alacaklar. Belediyelerce tahsil edilen; Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ve diğer alacaklar, Belediyelerin su kullanımından kaynaklanan alacakları, Büyükşehir Belediyeleri Su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su alacakları, Kapatılan belediyelerin diğer belediyelere ve kamu kurumlarına devredilen borçları, TOBB, TESK,TÜRMOB üyelik aidat alacakları” şeklinde bilgi verdi.
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürü Cemil Müsevitoğlu, “Bir takvim yılında ikiden fazla, Üç defa taksitin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırma bozulacaktır. Süresinde ödenmeyen taksit, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammı oranında geç ödeme zammı ile birlikte ödenebilecektir.
Cari döneme ait alacak tutarları veya taksit tutarlarının yüzde 10’unu aşmamak şartıyla 5 liraya kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktır. Taksit süresince verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden; yıllık gelir/kurumlar vergileri, stopaj vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi , Çok zor hali olmaksızın her bir vergi türü itibariyle bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödenmemesi halinde kanundan yararlanma hakkı kaybedilecektir. Cari ödemeler için getirilen bu şart ödemelerde çok zor duruma düşen mükellefler için aranılmayacaktır. Bunların durumları tecil talep etmeleri halinde 6183/48.madde kapsamında değerlendirilecektir. Cari dönem ödeme şartını her bir vergi türü itibariyle bir takvim yılında iki defa yerine getirmeyen mükellefler için kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacaktır. İl özel idareleri belediyeler ve bağlı kuruluşlarının kanun kapsamındaki borçları için cari dönem ödeme şartı aranılmayacaktır. Yapılandırmanın ihlali halinde borçlular ödedikleri tutarlar kadar kanun hükümlerinden yararlanacaktır” dedi.
Ödemeler konusunda da bilgi veren Müsevitoğlu şu bilgileri aktardı, “Ödemeler; defaten (peşin), mahsuben, taksitle ve kredi kartları da kullanılarak yapılabilecektir. Yapılandırılan alacak tutarının ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen (Peşin) ödenmesi halinde, bu tutara Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar (ilk taksit ödeme süresinin son günü 31.12.2014 tarihine kadar ödenmesi halinde) geçen süre için herhangi bir fer’i amme alacağı ya da katsayı uygulanmayacaktır.
Katsayı uygulaması; başvuru sırasında altı, 6,-9,-12, veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilmesi halinde, seçilen ödeme süresine bağlı olarak belli bir kat sayı uygulanarak ödenecek tutar belirlenecektir. Borçlu tarafından taksit sayısına ilişkin bir tercihte bulunulmaması halinde, idarece fıkrada öngörülen en uzun taksit sayısı olan 18 taksite ilişkin ödeme planı verilecektir.”
Başvuru şekli ve süresi konusunda da bilgi veren Müşevitoğlu, “Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların 1 Aralık 2014 tarihine borçlu bulundukları idarelere başvurmaları gerekmektedir. Borçlular doğrudan, posta yoluyla veya internet üzerinde başvuruda bulunabilecektir. Başvurular Tebliğ ekinde yer alan (1/A- 1/B- 1/C) matbu dilekçelerle yapılacaktır. Borçlu olunan her vergi dairesi itibariyle ayrı ayrı başvuruda bulunulacaktır. Taşıt için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibariyle toplam borç tutarı için başvuruda bulunulacaktır. Başvuru sırasında dava açılmayacağı, açılmış davalarda (ihtirazi kayıtla verilen beyannameye konu alacaklar,ödeme emri, haciz işlemine karşı açılan) vazgeçileceği belirtilecektir. Başkanlığımız internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden Başvuruda bulunan borçluların yararlanmak istedikleri borçları ile ilgili davalar bulunması halinde ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak başvuruda bulunmaları şarttır” şeklinde bilgi verdi.
Toplantı sonrasında Mükellef Hizmetleri Grup Müdürü Cemil Müsevitoğlu’na teşekkür eden MESOB Başkanı Şevket Keskin, esnaf ve sanatkarın her dönem vergisini seve seve verdiğini ve Ahilik Kurulları içerisinde hareket ettiğini belirtti. Keskin, bu yıl kayısıda yaşanan dondan dolayı Malatya piyasasında yaşanan durgunluk nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlara Vergi Dairesi’nin daha iyi bir yaklaşımda bulunmasını isteyerek, “Paramız olunca biz her zaman vergimizi veririz. Anayasa’da ifade ediliyor, kazandığın kadar vergi öde diye. Bu yıl esnafımızın işi kayısıdan dolayı iyi değil. Ama gelecek yıl İnşallah iyi olur ve bizde seve seve vergimizi veririz” dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.