Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin 2014 yılı mali genel kurulu Esnaf Sarayı’nda yapıldı.
Genel Kurula Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Halk Bankası Merkez Şubesi Müdürü Faruk Dadaş, Malatya Ticaret ve sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Başkanı İsmet Bayram, Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Fikret Çelik, İstanbul Avcıla Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Kapusuz, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Ali Evren, esnaf ve sanatkarlar odaları başkanları ile kooperatif üyeleri katıldılar.
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Ali Evren, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, “Genel Merkezimiz olan TESKOMB’a göndermiş olduğumuz raporlardan Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgül’ün hükümete sunduğu kooperatiflerin sorunları olan kredi limitleri ile faiz oranlarının düzeltilmesi müjdesini Başbakan verdi. 600 milyon TL olan krediler, Halk Bankası kredileri karşılama oranını 150 milyon lira artırılarak toplam 750 milyona TL’ye çıkartılmıştır. 2015 yılında esnaf ve sanatkarlarımıza takriben 4 milyar TL kredi kullanılabilecek. 2014 yılında çıkarılan çelişkili kanunlar ve düzenlemeler ile esnaf ve sanatkarlarımıza verdiğimiz kredilerde verilen kişilere Halk Bankası tarafından kredi kartı ve çekten dolayı takibe düşen esnaflarımızın kredisi tamamı bizden alınarak takibe düşmektedir. Yüzde 5 olan kredi faizine yüzde 27 temerrüt faizi çalışmaya başlamaktadır. Buda esnaflarımızı bir yönü ile çöküntüye götürecektir. Bu tür sorunlar esnafa ayak bağı olmamalı. Bizim verdiğimiz kooperatif kredileri bağımsız olarak esnafa kullandırılmalı. Bu sorunun kooperatifler olarak bir an önce Halk Bankası Genel Müdürlüğünün düzeltmesini bekliyoruz.
2014 yılında Malatya’mızın can damarı olan kaysımız yandı. Piyasaların durgun gitmesinden dolayı bir çok esnaflarımız bankalardaki çek ve senetleri ile kooperatif kredileri kullananlar protesto ve icralık olmuştur. Bu esnaflarımızın önünün açılması için 2015 yılında bu sıkıntıların giderilmesini Hükümetimizden arzu ediyoruz. Durgunluklar devam etmektedir. Eğer 5 günde 40’a yakın esnaf ve sanatkarlarımızın krediye talebi varsa burada bir sıkıntı var demektir. Şuan itibari ile 33 milyon 500 bin TL esnaflarımıza kredi verilmiştir” dedi.
Evren şöyle devam etti; “Şehrimizin trafik sorunu esnaflarımız mağdur etmektedir. Eğer sanayi sitesinin girişi çıkışı çevre yolunda 15-20 dakika sürüyorsa, Dörtyol tıkanıyorsa, Eski belediyenin önünde otobüsler yüzünden trafikler tıkanıyorsa, buda ekonomiye zarar vermektedir. Sırf İstasyon Caddesini yasaklayarak trafik çözülmez. Şehrin ara sokaklarını gezin her iki tarafa araç park yapmış hatta kaldırımlarda dahi park edilmektedir. Esnafların işyerlerine yük indirip bindirememektedir. 140 bin yakın ilimizde araç kayıtlı ise trafik bu şekilde tıkanıyorsa burada bir noksanlıklar var kanaatindeyiz. Çözüm olarak Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyelerinin Ulaştırma Müdürlükleri bir araya gelerek yeniden şehrin bir analizi yapılarak bu trafik sorununa bir an önce çözüm getirmesini bekliyoruz.”
“ÇAKIR MÜJDE VERECEK”
Sanayi sitesindeki yerlerin yeniden çalışmalar yapılmalı. Artık büyükşehir olarak gelişmekte olan ilimizdeki esnaf ve sanatkarımız 1960’lar da 1976 yılında ve 1990’larda yapılan 125 metre karelik işyerlerinde hizmet etmektedirler. Artık bu sanayi siteleri merkezde dışarı ve işyerleri en az 500-1000 metre kare büyüklüğünde olmalı. Çünkü artık makine ekipmanları mevcut işyerlerine sığmıyor ve esanfımız üretimini ve hizmetini veremiyor. Bugünlerde Büyük şehir belediye başkanı bu konuya el atmış olduğunu gördüm. Bizlere iletilen çalışmaları birlikte incelenmektedir. Değerli büyükşehir belediye Başkanım Sayın Ahmet Çakır’a teşekkür ederim. Bu konuda kendileri bir müjde vereceklerdir”
Evren, “İnönü Üniversitesi Malatya halkınındır. Bizlere de burada bazı sorumluluklar düşmektedir. Üniversitemizdeki sorunları Malatya’daki kurum ve kuruluşlarımız her yönü ile taşın altına koyması gereklidir” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatife Bölge Başkanı İsmet Bayram ise, “Verdiğimiz krediden dolayı 2 kefil aldığımız arkadaşımızı riske sokmak istemeyiz. Kefil almamızın esprisi o. Bende kredi alsam, 2 kefil göstermek zorundayım. Krediyi alan arkadayımız çekip gitmişse, baına bir iş gelmişse, geride kalano kefilin suçu ne? Onun için insanlar bir birine kefil olmaktan imtina ediyor. Devlet kullanmış olduğumuz kredinin faizinin yüzde 50’sini Hazine’den karşılıyorsa, o zaman bazı şeyler ister. Buralar birer kurum, hiç birimizin dükkanı değil” dedi.
“TÜRKİYE GENELİNDE İLK 10’A GİRİYOR”
MESOB Başkanı Şevket Keskin ise Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefaleti’nin yönetimi ve şeffaflığı ile örnek bir esnaf teşkilatı olduğunu belirterek, “Ali Evren başkanımız burada kılı kırk yaparak yönetim sergiliyor. Gerçekten bana çok büyük bir has veriyor. Malatya kooperatifimiz her zaman Türkiye genelinde ilk 10’a giriyor. Yaptığı işlerle, harcaması ile gerçekten her zaman koltuklarımızı kabartıyor. Gerçekten hakkını veriyor. Kredi verilmesi için hükümetin Halk Bankası’na kaynak aktarması gerekiyor ve bu krediler belli bir yasal düzenlemeler ve uygulama zorunlulukları kapsamında veriliyor. Ben biraz önce Halk Bankası Müdürümüze sordum, dedim ki; ‘500 kişi birden müracaat etsek, 150’şer bin TL para talep etsek, bize para verirmisiniz?’. Banka müdürümüz ‘Yok, yukarıda finans ayrılacakki, size kredi verelim.’ Burada kredi kaynağı olursa, ki bu para kooperatifin babasının parası değil, bu esnaf ve sanatkara verilecek. Tüm üyelerimiz aynı şartlarda tutuluyor. Hatamız yok demiyoruz, hepimizin hatası var. Ama olayları iyi bilmek lazım, tahlil etmek lazım.
Bugün kooperatifimiz bize hesap veriyor. Ama, şunu düşünmek lazım, en büyük hesabı Cenabı Allah’a vereceğiz. Burada 25 kuruş oynamaz, kimsenin boğazından geçmesin, Bunu herkes böyle bilecek. Eğer bir eksikliğimiz varsa da, bunu açıkça bize söyleyin. Eksiği söylemek dostluktur, yanlışı söylemek dostluktur. Onun için bize eksikliklerimizi söyleyin, bizde elimizden geldiği kadarıyla çözüm üretelim. Bunu kooperatif ve oda başkanlarımız adına da söylüyorum. Eksiğimiz varsa tamamlamaya çalışırız, ama mümkün olduğu kadar. Ama çamur at izi kalsın zihniyetinden kurtulmamız gerekiyor. Bazı insanlara çamur atarsınız, ama izi bile kalkmaz, bazı insanlarda çamurun izi kalmaz” diye konuştu.
“ESNAFIN SORUNLARINI TAKİP EDİYORUZ”
Keskin esnaf ve sanatkarın sorunlarını her platformda dile getirdiklerini ve çözüm bulmaya çalıştıklarını da anlatarak, emekli olup da işine devam eden esnaf ve sanatkarın maaşından yapılan yüzde 15 oranındaki kesintinin mutlaka kaldırılmasını, esnaf ve sanatkara Kredi Kefalet Kooperatifi kaynakları dışında 50 bin TL tutarında 1 yıl ödemesiz 3 yıl vadeli faizsiz kredi verilmesini, şoför esnafından ÖTV ve KDV muafiyetlerinin getirilmesini istediklerini söyledi. Keskin, esnaf ve sanatkarların sorunlarını hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, hem Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ve hem de ilgili tüm bakanlara her zaman iletildiğini ve iletilmeye devam edeceğini kaydetti.
“ESNAF BU ÜLKENİN OMURGASIDIR”
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, bölgede yaşanan gelişmelerden dolayı birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ben her seferinde esnaf ve sanatkarımız ile ilgili sıkıntıları makamlara anlatma gayreti içinde oldum. Şuna inanıyorum, esnaf ve sanatkar bu ülkenin omurgasını teşkil ediyor. Eğer siz bu ülkeyi ayakta tutmak istiyorsanız, bu omurgaya sahip çıkmanız lazım. Şuanda esnaf ve sanatkarımızın sıkıntılarının hangi boyutta olduğunu da ben yakinen biliyorum. Malatya geçen yıl 30 Mart’ta talihsiz bir olay yaşandı ve Malatya ticaretinde ciddi bir gerileme söz konusu oldu. İnşallah önümüzdeki 1-2 gün içinde Allah tekrar bu afeti yaşatmasın. Temennimiz o. Ama esnaf ve sanatkar kardeşlerimizin sıkıntısı bizlerin sıkıntısıdır. Biz bu sıkıntıların çözümü için her zaman yanınızdayız. Çözüm için değerli başkanım Şevket Keskin ile birlikte sıkıntıları beraber dillendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Berberler Odası Başkanı Ramazan Toptaş’ın kredi talebinde bulunanlardan kefil ve istenmesi ve eleştirisine cevap veren Evren, “Bu uygulama sadece Malatya’da yoktur. Türkiye’nin 81 ilinde bu uygulama var. Kefaletten dolayı işlerin çağrılması uygulaması başlatılmıştı. Bu uygulamaya en çok ben karşı çıktım ve merkez birliğinden sadece ipotek alma kaydıyla esnafımıza burada kredi verdim. Birisi gelsin desinki, ‘ben her şeyimi getirdim, bankalarda kredi kartından dolayı her hangi bir sıkıntım yoktu, çek ve senet protestom yoktu, ama bana kredi vermediler’ desin, ben onun alnını öperim, ayağını da öperim” şeklinde konuştu.
Genel kurul 2014 yılı mali tablolarının okunup oylamaya sunulması ile sona erdi.