MS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkat çekmek ve MS’li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis’in Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği “GülüMSeten Turne” projesinin yeni durağı Malatya oldu. Ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur’un sergilediği eğlenceli skeçlerle renklenen ve uzman görüşlerine yer verilen toplantı, Malatya halkından büyük ilgi gördü.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Özden Kamışlı’nın ev sahipliğinde, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte projeye destek veren ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur yaptıkları skeçlerle hastalık hakkında önemli bilgileri eğlenceli bir yöntemle seyircilere aktardı. MS’li bireylerin yaşadıklarının içten bir bakış açısıyla canlandırıldığı etkinlikte Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, Psikolog Serap Duygulu ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç ise kendi uzmanlık alanlarından deneyimlerini paylaştı.
Malatya halkından büyük ilgi gören etkinlik kapsamında beslenmeden egzersize, iş hayatından aileye, psikolojiden sosyal haklara kadar yaşamın çok çeşitli alanlarında MS’li bir bireyin karşılaşabileceği pek çok sorun konusunda uzman görüş ve önerileri aktarıldı. MS ile ilgili merak edilen tüm sorular cevaplandı.
Proje ile ilgili görüşlerini bildiren Doç. Dr. Özden Kamışlı, “Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS’li birey olduğu tahmin ediliyor. Ancak hastalıkla ilgili farkındalığın yeterli olmadığını görüyoruz. Bu nedenle MS’li bireylerin yol arkadaşı olduğumuzu göstermek ve hastalıkla ilgili en doğru bilgileri ulaştırmak amacıyla bu projeyi gerçekleştiriyoruz. GülüMSeten Turne’nin MS’li bireylerin ve yakınlarının hastalıkla ilgili önemli bilgileri öğrenirken keyif aldığı bir etkinlik olmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.
MS NEDİR?
Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olan MS, genellikle 20-40 yaşları arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır. Sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebilir. Hastalık; göz bozukluğu, güç kaybı, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aynı kişide zaman zaman değişebilir. Ömür boyu süren hastalığın başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolurlar. Zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir. Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunamamış olan MS hastalığı tedavisiyle ilgili dünyada araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve yardım projelerine yüz milyonlarca dolar harcanmaktadır.
Tamamen ücretsiz ve halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilen GülüMSeten Turne, bundan sonraki yolculuğuna Hatay ve Konya ile devam edecek.