Gürak Paşa'nın Hassasiyeti

Gürak Paşa'nın Hassasiyeti
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Burhan KARADUMAN 

KARARGAH MİLLETİN EVİ OLDU… 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli ilk 7,7 büyüklüğündeki depremden 28 dakika sonra 2. Ordu Karargâhındaki makamında bulunan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak’ın talimat vererek, 2. Ordu Karargahının bulunduğu İnönü Kışlasının çevresinde evlerinde çıkmış olan vatandaşları kendi makamının da bulunduğu karargah binası dahil kışlaya aldırıp, sıcak ortam sağladığı ortaya çıktı. Gürak Paşa’nın ikinci büyük deprem olan 7,6 büyüklüğündeki depreme makamında yakalandığı ve kendisini dışarı çıkartmak isteyen korumalarına, “Hayır, ben buradan çıkarsam çıkacak panikte dışarıdaki yaşlı ve hasta vatandaşlar var, onlar ezilme yaşarlar” diyerek ret ettiği ve daha sonra dışarı çıktığı öğrenildi. Malatya’da diğer kışlalarda ise göreve çağrılan askeri personele “Ailelerinizi kışlaya getirebilirsiniz. Eğer gelmek isterlerse sivil komşularınızı ve ailelerini de kışlaya misafir olarak getirebilirsiniz” talimatının da verildiği ortaya çıktı.

Malatya ile birlikte 11 ilde büyük yıkım ve on binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde Malatya’da askeri kışlalarda yaşanan bazı gelişmeler kamuoyuna yansımaya başladı. 

-Vatandaşlar ana karargahta misafir edildi 

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli ilk deprem olan saat 04.17’deki 7,7 büyüklüğündeki depremden sonra 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak’ın, ordu lojmanlarındaki konutundan acil çıkış yaparak yaklaşık yarım saat sonra göreve başladığı kaydedilirken, Gürak Paşa’nın kışlaya giriş yaparken çevrede evlerinden çıkarak dışarıda kar yağışı ve soğukta bekleyen vatandaşları görünce, kışlaya alınması talimatını verdiği ve İnönü Kışlasının çevresindeki çok sayıda vatandaşın kışlaya alındığı ortaya çıktı. 

Hasta vatandaşlar ile birlikte kadın-yaşlı çocuk ve genç vatandaşlar 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak’ın makamının da bulunduğu bina dahil, kıla içerisinde müsait olan tüm alanlara alınarak çorba ve çay ikramı yapıldı.

Vatandaşlar için 2. Ordu karargahın bahçesinde çadırlar kurularak vatandaşlar buralarda da misafir edildi. 

-Askeri personele, “Gelmek isteyen sivil komşularınızı da getirin” talimatı 

Saat 04.17’deki 7,7 büyüklüğündeki depremden sonra Malatya’daki askeri kışlalarda görev yapan askeri personel acil göreve çağrıldı. Askeri personele, “Ailelerinizi kışlaya getirebilirsiniz. Eğer gelmek isterlerse sivil komşularınızı ve ailelerini de kışlaya misafir olarak getirebilirsiniz” talimatı verildi. Askeri personellerle birlikte çok sayıda sivil vatandaş Altay ve Çakmak Kışlalarında asker aileleri ile birlikte misafir edildi. 

-Komutan ikinci depreme makamında yakalandı, ancak…

Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak ve Suriye’deki bölücü terör örgütlerine yönelik tüm operasyonlarından sorumlu olan 2. Ordu Komutanı, 6 Şubat’taki ikinci büyük deprem olan saat 13.24’de meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depreme makamında yakalandığı, kendisini dışarı çıkartmak isteyen korumalarına, ana karargahta misafir edilen vatandaşları hatırlatarak, “Hayır, ben buradan çıkarsam çıkacak panikte dışarıdaki yaşlı ve hasta vatandaşlar var, onlar ezilme yaşarlar” diyerek makamında kaldığı ve daha sonra dışarı çıktığı öğrenildi. 

2. Ordu komutanlığının bölgede konuşlu birlikleri saat 05.45’ten itibaren enkaz bölgelerinde arama-kurtarma çalışmalarına başladı ve çok sayıda vatandaşı enkaz altından sağ olarak çıkartmayı başardı.

-Kurtarma yapan askerlerin aracı enkazda kaldı

Bu arada, Malatya’da 2. Ordu İstihkam Alayı’nda görevli askerler merkez Niyazi Mısri Caddesinde bir enkazda çalışma yürütürken, askeri ekibi getiren askeri araç ikinci deprem de enkaz altında kaldı. Şans eseri o esnada askeri araçta kimsenin bulunmadığı kaydedildi. 

Aynı gün takviye birlik olarak Mardin-Midyat’tan komunda tugayı ile, daha sonra diğer bölgelerden Malatya’ya gelen takviye birliklerle vatandaşın yardımına koşan Mehmetçik tarafından Malatya’da 6 bin 700 adet çadır kuruldu, 14 çadır kentin emniyeti 1’en komando bölüğü ile alındı, askeri kargo uçakları ile 200’den fazla uçuş ile vatandaşların tahliyesi yapıldı, askeri helikopterler ile 54 köye 208 uçuş yapılarak 96 ton yardım malzemesi ve çadır taşındı ve sıhhi tahliye yapıldı. 11 seyyar mutfakta; 500 bin sıcak yemek ve çorba, 240 bin kumanya, 100 bin işe su, 8 seyyar fırında 300 bin ekmek, askeri stoklardan 1 milyon litreye yakın akaryakıt dağıtıldı. 150 kabinli 11 mobil banyo, 6 çamaşır ünitesi, 50 Mehmetçik okulu, 6 Mehmetçik berberi ve 2 lojistik depo kuruldu. 

Mehmetçikler halen Malatya’da görevini yürütüyor. 

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar
Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.