Malatya'da, Hukukta Güncel Gelişmeler sempozyumları kapsamında 'Hukuk Muhakemeleri Kanunu' sempozyumu yapıldı.
Malatya Barosu ile İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından ortaklaşa Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyum kapsamında, 'Hukuk Muhakemeleri Kanunu' ele alındı.
Sempozyum öncesi konuşan İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak, Hukukta Güncel Gelişmeler sempozyumu başlığı altında 2 yıldan beri uygulanan 'Hukuk Muhakemeleri Kanunu' sempozyumunu düzenlediklerini ifade etti.
Kanunun çıktığında hem övgü hem de eleştiriler aldığını dile getiren Şenocak, "Eksiğiyle, doğrusuyla, tamamlığıyla bu kanun, artık bizim kanunumuz. 2 yıl içerisinde kanunda ne tür uygulamalar gerçekleştiğiyle ilgili değerli hocalarımız bizlere bilgi verecek" dedi.
Şenocak, sempozyumlara büyük önem verdiklerini de sözlerine ekleyerek, "Katılımcıların bir bilgisi var. Bizimde bir bilgimiz var. Sempozyumdan sonra bizim ve katılımcıların bilgisi iki olsun gözüyle bakıyorum" ifadelerini kullandı.
Malatya Baro Başkanı Av. Eyüp Kutlubay ise, Malatya Barosu'nun 90. kuruluş yıldönümünü kutladıklarını ifade ederek, 90. kuruluş yıldönümünde bir dizi etkinlikler düzenlediklerini de dile getirdi.
Kutlubay, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile birlikte hukuktaki güncel gelişmelerin ele alındığı sempozyumlar düzenlediklerini kaydederek, "Hukukta Güncel Gelişmeler sempozyumları kapsamında 'Hukuk Muhakemeleri Kanunu' ele alınacak. 'Hukuk Muhakemeleri Kanunu' ile ilgili olarak en son çalışmayı, kanunumuzun yürürlüğe girdiği tarihten 2 ay sonra yapmışız. Kanunumuz yürürlüğe girdiği tarihten ve bizim çalışmamızın üzerinden 3 yıl geçmiş. Bizimde bilgilerimizin güncellenmeye ihtiyacı var. Bu noktada sempozyumumuzu planlarken, en temel kanunlarımızdan birisi olan 'Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nu da sempozyum içerisine alarak isabetli bir karar verdiğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper de, hukuk uygulamalarının hızla değiştiğini kaydederek, "Cumhuriyet Savcısı olarak ilk atandığım zaman aklıma geldi. 100 nüfuslu bir ağır ceza merkezinde soruşturma kaleminde 2 tane, infaz kaleminde ise 1 tane daktilo vardı. Odamda ifade almak istediğimde, daktilonun bulunmadığı söylendi. 100 bin nüfuslu bir ağır ceza merkezinde 3 tane daktilo vardı. Bir yakın arkadaşımdan rica ettim ve bana 220 Mark'a Almanya'dan bir daktilo getirdi. Halen o daktiloyu saklıyorum. Tabi o günlerden bugünlere çok şey değişti. 8 yerde görev yaparken, Türkiye'nin ne kadar hızlı geliştiğini, hukuk uygulamasının ne kadar hızlı değiştiğine tanık oldum. 2004 yılında bütün adliyelerimiz bilgisayar teknolojisi ile tanıştı. UYAP sistemi, dünyanın en gözde sistemlerinden birisi haline geldi" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından 'Hukuk Muhakemeleri Kanunu' ile ilgili katılımcılara bilgiler verildi.