Malatya İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantılarına devam etti.
İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündeme ilişkin konular görüşülerek karara bağlandı.
Malatya İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından zirai atıkların toplanıp, imha edilmesiyle ilgili bir çalışma yapıldı.
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesindeki Bitkisel Ürünler ve Bitki Sağlığı Koruma Müdürlüğü ekipleri ile yapılan toplantı sonunda komisyon tarafından zirai ilaçlama sonucu geriye kalan atıkların çevre kirliliğine yol açmaması ve atık zehirlerin sulara karışmasını önlemek amacıyla bir takım görüşler meclise sunuldu.
Komisyon tarafından hazırlanan raporda: “1-İlgili ilaç firmalarınca boş kapların geri alınması karşılığında belli ilaç hediyelerin verilmesi. 2-Köylere ilaç atık maddelerin konulması için tıbbi atık bidonların konulması ve ilgililer tarafından alınması. 3- Toplanan atıkların ayrıştırılarak yanıcı özelliği olanları yüksek dereceli fırınlarda yaktırılmalı ve dumanların çevreye zarar vermemesi için yetkililerce gerekli tedbirlerin alınması. 4-Yanıcı özelliği olmayan atıkların kullanılmayacak şekilde küçük parçalar haline getirilerek 1,5-2 metre derinliğinde çukurlara konularak üstlerine kireç serpilerek kil toprak ile sıkıştırılarak kapatılmalı ve etrafının tel örgü ile çevrilerek üzerine imha tarihi yazılmalı. 5-İlçe, belde ve toplu köylerde ilaçlama kapalı platformlarının yaptırılması, yaptırılan bu kapalı alan içerisinde çiftçilerin gerek sularını, gerek ilaçlama hazırlığının buruda yapılması ve iş bitimi sonrası atıklarının kapalı alanda bulunan çöp kutularına bırakarak ilaçlama işlemeni bu şekilde yapmalarının her açıdan uygun olacağı kanaatindeyiz” denildi.
Hazırlanan rapor oy birliğiyle kabul edildi.
OLUKLU KÖYÜ ESKİ ADINI ALDI
Mecliste, İçişleri Komisyonu tarafından görüşülüp, rapora bağlanan Yeşilyurt İlçesine bağlı Oluklu Köyü’nün eski adı olan Zeydanlı olarak değiştirilmesi konusu da görüşüldü.
İçişleri Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, mecliste görüşülerek, karara bağlandı. Oluklu Köyü eski olan Zeydanlı ismini oy birliğiyle yeniden aldı.
5 MİLYON TL PARA GELDİ
CHP Grup Başkanvekili Mustafa Mengüç, mecliste gündem dışı söz alarak, “Meclis olarak çalışıp, didiniyoruz. Mecliste, Sayın Valimizin Eylül ayı toplantısında ilimize getirmiş olduğu borçlanmayla ilgili bir umut gelmişti. Gerçekten o umut üzerinde biz köylerimizde yapılacak bazı işlerin böylelikle çözüleceğini düşünmüştük. Fakat Eylül ile Şubat ayı aralığını hesapladığımız zaman bu konuda herhangi bir mesafe aldığımızı göremedim. Hem umut verdiğimiz köylüler hem de kendi adımıza çok üzüldüm. Sayın Milletvekilimiz Öznur Çalık’ın bütçe hazırlanırken, 3-4 Ocak tarihleri arasında Köyleri Hizmet Götürme Birlikleri ya da İl Özel İdaresine 5 milyon TL gibi bir yardımın aktarıldığını ve bunların köylerin eksik kalan sorunları için kullanılacağını söylemişti. Bunlarla ilgili herhangi bir haber gelmedi. Bu para geldi mi? Geldiyse nerede? Bunu öğrenmek istiyorum” dedi.
Malatya İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ise borçlanmayla ilgili gerekli yazıların yazıldığını anımsatarak, “Kapanan Özel İdarelerde 5 milyon TL’nin üzerinde borçlanma olduğunda, sadece İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün değil konunun Sayın Başbakan’a iletilmesi gerektiği söylendi. O yazı, Başbakan’ın tasdikine gitti ama bu arada Türkiye’de olan olaylar nedeniyle Malatya’da nasibini bu şekilde almış oldu. Mutlaka o tasdik olduğunda kendi içinde ihale dosyalarımız hazır. Tasdik olduğunda ihale edilecek. Meclisimiz kapansa bile büyükşehir bu parayı alır ve ilgili yere kullanır. 5 milyon TL para da geldi. Geçen ay hesaplara intikal etti. İlgili dairesinden yazıyı istedim. Valilik emrine 2013 yılında arta kalan işlerin yapılması için gelmiş. O anlamda yazı geldiği için 2013’te yarım kalan işleri yapılıyor” diye konuştu.