İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından “Bağımsızlık Şairi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı” başlıklı panel düzenlendi.
Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve panelişn oturum başkanlığını yapan Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Şenler, “Hayat daima yeni sürprizler ve yeni taktikler öğretir. Fırsat, çok çabuk kanat çırpan bir kuştur. Bunu yakalamak bile bir hünerdir. İşte bu tür etkinlikler kendimizi yenilemek için birer fırsattır. Bir milletin duygu ve düşüncelerini yansıtanlar şairleri ve yazarlarıdır. Mehmet Akif Ersoy, milletimizin duygu ve düşüncelerini aktaran milli şair, vatansever bir kahramandır. Hürriyet ve bağımsızlık insanın vazgeçemeyeceği bir unsurdur. Akif’te özgürlüğünden ve bağımsızlığından asla ödün vermeyen, vazgeçmeyen bir insandır. Dolayısıyla bağımsızlığına kast edenin kim olduğu da kendisi için önemli değildir. Haksızlığa tahammülü olmayan onurlu biridir. Milletimizin yaşadığı felaketli günlerde Akif, kalemi ve fikirleri ile önemli katkılarda bulunmuştur. Allah'tan başka kimseden korkmayan Akif, hürriyet ve İstiklâl için her türlü zorlukları göğüsleyen milli bir kahramandır” ifadelerini kullandı.
Mehmet Akif’in Türk edebiyatında şiir için değil şuur için yazan bir şair olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Salim Durukoğlu da, “Akif’in örnek alınacak en önemli yanlarından biri eşsiz fedakarlığıdır. İstiklal Marşını bu millete armağan eden Akif, kendisine teklif edilen para ödülünü kabul etmeyen, sırtındaki paltoyu bile emanet alan örnek kişiliktir. Devlete ve millete hizmetin parayla olmayacağını ispat eden bir değerdir. Cepheye gitmeden bir milletin istiklal mücadelesini en iyi yazabilen ve o günlerin ruhunu en iyi yansıtan bir şairdir” dedi.
Şair Sezai Karakoç’un “Yanmışsam küllerimden yapılan bir hisar vardır” dizesinden hareketle Mehmet Akif’in de o şecereye dâhil bir insan olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Taner Namlı, “Mehmet Akif, yanıp kül olup, külünden hisar yapılmış bir kişi olarak karşımızda durmaktadır. Öyle zannediyorum ki Türk edebiyatında Akif kadar sağlam bir kişilik yoktur” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un ahlak ve karakteri üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Namlı, “Bir insanın ahlakı ve karakteri ne ise eseri de odur. Akif’in ahlakı eserleri, eserleri de ahlakıdır. Evvela Mehmet Akif Ersoy’un isminin manasından yola çıkarsak, Mehmet ismi Muhammed isminin eşdeğeridir. Yani Akif’in ilk isminde Hz. Muhammed’in gölgesi ve kokusu vardır. İkinci ismi olan Akif’in manası sebat eden, direnendir. Ersoy ise onun yiğit duruşunu bütünüyle açıklayan bir manadır. Dolayısıyla Akif, bir ahlak adamıdır. Aynı zamanda felaket asrının da adamıdır. Çünkü Abdülhamit zamanından Cumhuriyet’e kadar devrin bütün kırılma dönemlerini yaşamış, hissetmiş bir insandır. İşte bütün bu kırılmaları yaşayan bir insan kalkıp da aşk şiiri yazamaz. Akif’in de aşk noktasında yazdığı bir şiiri yoktur. Tamamen bir fikir adamıdır, örnek bir karakterdir Akif. O Kur’anlı bir evde büyümüştür. Beş vakit namaz kılınan sürekli Kur’an okunan bir ev. İslam’ın ve imanın zarafeti ile kuşatılmış bir evde yetişmiştir. Bu Kuran sevgisi şiirlerine de şahsiyetine de hep yön vermiştir. Mehmet Akif, kendini cemiyetine ve toplumuna adamış bir şahsiyettir” şeklinde konuştu.