Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Irak ve Suriye’deki gelişmelerin Malatya ihracatını da olumsuz etkilediğini söyledi. Erkoç, son dönemde Malatya’nın en gözde sektörlerinden birisinin su ürünleri sektörü olduğunu kaydetti.
TSO Meclisi’nin Ekim ayı toplantısı TSO Salonu’nda gerçekleştirildi. TSO Meclis Başkanı Sami Payza, toplantının açılışını yaptıktan sonra, tecrübe edinilmesi için başkan vekillerine görevi bırakma geleneğini sürdürerek toplantıyı idare etmesi için başkanlığı Meclis Başkan Vekili Ömer Dinçer’e bıraktı
Toplantıda konuşan TSO Başkanı Erkoç, Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sivil toplum kuruluşları ile yaptığı toplantı hakkında bilgi vererek, “Çözüm süreci devam etsin, ama çözüm sürecinin yanı sıra vatandaşın hayatının, malının güvencesi de devlet tarafından verilsin. Bu düşünceleri ilettik, çok yararlı bir toplantı oldu. Yaklaşık 3.5 saat sayın başbakan bizleri dinledi ve hükümetin görüşlerini ifade etti. Özellikle çözüm sürecini sekteye uğratmak için yapılan girişimleri şiddetle kınıyoruz. Huzurun, istikranın ve güvenin olmadığı yerlerde sanayiden bahsetmek, gelişmekten bahsetmek, ticaretten bahsetmek mümkün değil. Bizim bu bölgede huzura ihtiyacımız var, ülkede huzura ihtiyacımız var, ülkede birlikteliği ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Her zamankinden daha fazla kadim dostluğu ve kardeşliği yerleştirme adına bir birimize kalbimizi gönlümüzü açmamız gerekiyor” dedi.
Başbakan Davutoğlu’na Malatya ziyaretinde bir dosya sunma fırsatını bulduklarını söyleyen Erkoç, “Kuzey Çevreyolu biran önce açılmalı, ama arsa sahiplerinin de mağdur edilmemesi gerektiğini ifade ettik. Hızlı terin talebimizi de sunduk. Özellikle Sivas’tan Malatya’ya hızlı tren hattının bir planlama içerisine alınarak Malatya’nın da bu programa dahil edilmesi gerektiğini ifade ettik. Dünyada, ülkemizde ve bölgemizde yaşanan sıkıntılardan dolayı ve Malatya’nın da özel durumundan dolayı kayısıdaki zarardan dolayı ticaretin çok zayıfladığını ve iş dünyasının yükünün hafifletilmesi gerektiğini de ifade ettik. Yeni bir heyecan verici, hakikaten iş dünyasını heyecanlandıracak bir teşvik sistemine de ihtiyaç duyduğumuzu da sayın başbakanımıza ilettik. Kangren haline gelen Vagon Onarım Fabrikası ile ilgili talebimizi de ilettik” dedi.
Erkoç, Malatya ile ilgili önemli sorunları Başbakan Davutoğlu’na dosya halinde sunduklarını ifade etti. İhracat rakamlarının açıklandığını belirten Erkoç, “Yılın ilk 9 ayın ihracat rakamları açıklandı. Malatya’da 2013 yılının ilk 9 ayındaki Malatya Gümrüğü’nde yapılan ihracat rakamı 287 milyon dolardı. 2014 yılının ilk 9 ayında bu rakam 15 milyon dolar daha geride ve 272 milyon dolar seviyesinde. Bununda nedeni Irak ve Suriye’de yaşanan sıkıntılı olaylardan dolayı Malatyalı ihracatçılarımızın Irak ve Suriye’ye yaptığı ihracat yaklaşık 13 milyon dolar düşmüş. Son dönemlerde Malatya’nın en parlak sektörü olarak su ürünleri karşımıza çıkıyor. 2002 yılında yaklaşık 2 milyon dolarlık bir ihracat söz konusu iken 2014 yılının ilk 9 ayında 20 milyon doların üzerinde su ürünlerinde ihracat gerçekleştirmişiz” dedi.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin TSO’da yaptığı toplantı sonrasında Türkiye İhracatçılar Birliği’nin (TİM) önümüzdeki aylarda ihracat rakamlarını açıklayacağı bir toplantıyı Malatya’da düzenleme teklifinin ifade edildiğini belirten Erkoç, İstanbul Sanayi Odası’nın da Mayıs ayı içerisinde Malatya’da toplantı fikrinin de ortaya çıktığını kaydetti.
Erkoç, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın asansör sektörü ile ilgili olarak düzenleyeceği bölge toplantının 5 Kasım’da Malatya TSO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini kaydetti.