Malatya Devlet Hastanesi ile Malatya Sanayici ve İş Adamları Derneği (MASİAD) işbirliği ile organ bağışı seminerlerinin dördüncüsü Battalgazi'de bulunan Entegre kayısı fabrikasında verildi.
MASİAD'ın sekreteri Funda Ayhan ve Entegre Kayısı Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kavuşturan'ın da katıldığı seminerde, Malatya Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Engin Yılmaz, organ bağışının önemini anlattı.
Seminerin amacının organ bağışının yaygınlaştırılması olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı seminerlerde kimlerin organ bağışı yapabileceğine ilişkin ayrıntılı bilgiler sunduklarını ifade etti.
Yılmaz, Beyin ölümü gerçekleştikten sonra kişinin ailesinin olurunun alınmasından sonra gerekli organların alındığını kaydederek, "Ülkemizde nakillerin yüzde 70'i canlıdan, yüzde 20'si kadavradan yapılıyor. Avrupa'da ise yüzde 80'i kadavradan, yüzde 20'si canlıdan yapılıyor. Bilinçlenmeyi artırdığımız zaman umuyoruz ki, bizimde kadavradan nakillerimiz artacaktır. Buna paralel olarak da nakiller artış gösterecektir" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 34 yıl önce organ bağışının günah olmadığını açıkladığını dile getiren Yılmaz, "Organ bağışının tüm dinlerde olduğu gibi dinimizce de günah olmadığı belirtilmiştir. Organ nakli için zaruret halinin olması gerekiyor. Organ nakli olacak kişinin doktor tarafından 'tedavisini sadece organ nakli ile olacağını ve nakil olmadığı zaman hayatını kaybedeceğini' belirtmesi lazım. Alıcı ile verici arasında hiçbir suretle maddi bir bağın olmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Organ bağışının önemine de değinen Yılmaz, "Bağışladığınız organlarla birilerinin hayatını kurtarabildiğiniz gibi, bağışlanan bir organla sizin ya da ailenizden birinin hayatı kurtulabilir. Ne yazık ki organ bağışı yetersiz. Amacımız organ bağışını yaygınlaştırmak. Bunun içinde hepimizin üzerine sorumluluklar düşüyor" ifadelerini kullandı.