KÖYLERDE YAŞAYAN KADINLARIN SORUNLARI ARAŞTIRILDI

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 Malatya İl Genel Meclisi’nde hizmet ‘yapıldı-yapılmadı’ tartışması yaşandı. Meclis komisyonu, köylerde yaşan kadınların sorunlarını da araştırdı.
İl Özel İdaresi Salonu’nda Naci Şavata’nın başkanlığında düzenlenen İl Genel Meclisi’nde gündemdeki maddeler görüşüldü.
AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonu’nda görüşülüp rapora 2012 yılı Kasım ayı ile 2013 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında görüşülüp karara bağlanan İl Genel Meclis kararları ile ilgili raporu okunup karara bağlandı.
Raporda, sözü edilen tarihler arasında yapılması için karar alınan 29 maddeden 18’inin uygulanmadığı dile getirildi.
Genelde su sondajı ve yol yapımı konusunda alınan kararların uygulanmaması üzerine AK Parti grubu ile CHP grubu arasında sözlü tartışma yaşandı.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Mustafa Mengüç, “Biz buradan karar alıyoruz, kararlar niye uygulanmıyor” diye sordu.
AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan ise imkanlar ölçüsünde alınan kararların uygulandığını belirterek, son 10 yılda birçok hizmetlerin yapıldığını bildirdi. Doğan, “Köy yollarımız iyi şimdi yayla yollarını konuşuyoruz. Son 5 yılda yaklaşık 300 sondaj kuyusu açılmış” dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ise şunları söyledi:
“Biz karar alıyoruz uygulanmıyor sorununa Malatya’nın büyük şehir olması ile son verilecektir. Çünkü İl Özel İdaresi büyük şehir belediyesine devir ediliyor. Büyükşehir belediye meclisi karar alacak, başkanlık makamı da uygulayacak. Şimdi biz karar alıyoruz, uygulayıcı İl Özel İdaresi ise imkanı olmayınca yapamıyor veya aldığımız karar Vali Bey’den dönüyor.”
İl Genel Meclisi Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu’nda görüşülüp rapora bağlanan Malatya ili köylerinde yaşayan kadınların sorunları ile ilgili rapor okunup karara bağlandı.
Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu olarak yapılan araştırma ve inceleme sonucunda, köylerde yaşayan kadınların sorunları şöyle belirtildi:
“Köylerde yaşayan kadınların şehirde yaşayan kadınlara göre daha zor şartlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda olmaları.
Aile planlaması olmadığından dolayı plansız çocuk yapmaları ve pek çok kez kendilerine yüklenen işlerin yanı sıra onların bakımıyla da uğraşmak zorunda kalmaları.
Şehirde yaşayan ev hanımlarının sadece ev işleri ve çocuk bakımıyla uğraşırken köydeki kadınların bunun yanı sıra ek olarak hayvancık ve çiftçilik işleri ile çalışmaları.
Kız çocuklarının gerektiği gibi eğitim hayatlarına devam etmelerinin sağlanamaması ve sonuç olarak köy kadınlarımızın kendi hak ve hürriyetlerini savunmaktan yoksun olmaları.
Politikaya gereken ilgi ve alakadan yoksun olmaları.
Devlet tarafından bu konuda birçok araştırma yapılmasına rağmen sorunlara yeterli çözümün bulunup uygulanamaması ve mevcut sorunların devam etmesidir.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.