Kütüphaneler Haftası nedeniyle Malatya İl Halk Kütüphanesi’nde kutlama töreni düzenlendi.
Törene; Vali Vasip Şahin, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdülkadir Gündem, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, kurum ve kuruluş yöneticileri ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Vali Vasip Şahin, “Bilgiye sahip değilse o zenginlik, o medeniyet, o gelişmişlik mutlaka bir gün yok olup gidiyor, bu çok uzunda sürmüyor. Onun için hemşerimiz rahmetli Turgut Özal, hep onu vurguluyordu, ‘asrımız bilgi asrıdır’ diyordu. İnsanlar, topluluklar, devletler bir birlerine üstünlüklerini ancak bilgiyi kullandıkları oranda sağlayabilecekler. Bilginin getirmiş olduğu o teknolojik imkanları kullanabilenler ancak üstün olacak demişti. Görüyorsunuz, kocaman bir makine yapıyoruz, artık makine yapabiliyoruz, onu kocaman bir makine olarak satıyoruz, elde ettiğimiz döviz ile bir küçücük cep bilgisayarı ya da teknolojik makinenin beyni kadar bazen para etmemiş olabiliyor. O makine beyni değimiz çip dediğimiz şey aslında maliyet olarak çok çok ucuz. Yani cip dediğiniz aslında kum olan şey, maliyeti hemen hemen sıfıra yakın. Ama o bir bilgi aracı haline gelince sizin yaptığınız ve bir sürü emek vererek, bir sürü insan ile yaptığınız işten elde ettiğiniz gelirden daha fazlasısın o küçücük çip ile başkası elde edebiliyor. Bunun temeli neye dayanıyor? Bilgiye dayanıyor. Onun elinde bilgi ve o bilgiyi teknolojiye döndüren tecrübe var ve onu kullanıyor. Dolayısıyla bilgi çağını, bilgi asrını ıskalamamak için bizimde hızla bilgiye ve bilgi kaynaklarına ulaşmamız ve onunla hemhal olmamız lazım. Hangi kaynak olursa olsun yeter ki bizi bilgiye ulaştırsın ve biz o bilgiyle bir şeyler elde edebilelim” dedi.
Vali Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sadece kitabın bizatihi kendisi değil, ondan kopmamak lazım, bu önemli bir şey. Ama bilgiyi ulaştıran şey bugünkü teknoloji ve bilgisayarsa, internetse, başka dijital kaynaklarsa onu da mutlaka çok iyi kullanmamız lazım. Bugün ülkemizin, hükümetimizin yürütmeye çalıştığı Fatih Projesi’nin aslında amacı da bu. Çocuklarımızı çok erken yaşta bilgiye en çabuk ulaştırabilecek kaynakla tanıştırmak ve bilgiyi en çabuk, en doğru ve en hızlı bir şekilde dimağlara aktarabilmenin çabasıdır Fatih Teknolojisi. İnterneti, diğer elektronik ortamı bilgilenme yönünden çok daha verimli kullanılmasını temenni ederken, diğer taraftan da kitaplara dokunmayı da ihmal etmeyin. O klasik, o kadim kitap kültürünü de bir taraftan yaşatmaya devam edelim.
Biliyorum bu mekan çok yeterli bir mekan değil. Şunun da müjdesini vermiş olalım, İnşallah Malatya çok daha güzel bir kütüphaneye kavuşacak. Onunla ilgili olarak sağ olsun Belediyemiz ve Belediye başkanımız gerekli desteği verdiler. Bir başka yerden bize daha uygun bir arazi, arsa temin ettiler, yine Kanalboyu’nda yaklaşık 3 bin metrekarelik bir arsa üzerine çok daha güzel, çok daha modern bir kütüphane İnşallah kısa süre içerisinde inşa edeceğiz. Burası da Malatya’mıza bir yeşil alan, bir park olarak yanındaki bina ile birlikte hizmete devam edecek.”
Törende yetişkinler bölümünde en çok kitap okuyan Ayşegül Aytekin, Nufer Azak ve Şaahadet Türkeş’e, Çocuk Bölümünde ise en çok kitap okuyan Sevcan Işıldak, Cemil Mustafa Kılıç ve Eda Baydar’a çeşitli hediyeler verildi.
Tören, kütüphanede kitap serginin açılması ile sona erdi.