LUMPY SKIN HASTALIĞINA DİKKAT

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, halk arasında 'Afrika' hastalığı olarak bilinen ve sığırlarda görülen lumpy skın hastalığına karşı etkin bir mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. 
Oda binasında açıklama yapan Özdemir, "Halk arasında 'Afrika' hastalığı olarak bilenen lumpy skın hastalığı, geçen seneye kadar ülkemizde görülmüyordu. Geçen sene münferit vakalar halinde ülkemizde görülmeye başladı. Malatya'nın da bir iki yerinde tek tük görüldü. Ama bu sene muazzam bir şekilde yayılma gösterdi. Bu hastalığı oluşturan etkenlerin başında sinekler gelmektedir. Hastalıklı bir hayvanı sokarak, kanını emen sinek, sağlıklı bir hayvanın da kanını emdiği zaman hastalığı bulaştırmaktadır. Bununla ilgili en önemli mücadele; hastalığı bulaştıran sineklerle mücadele etmektir. İkinci anlamda da bu hastalığa karşı bütün hayvanların aşılanması gerekmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılığı İl Müdürlüğü bu konuda gerekli aşı çalışmalarını yaptılar. Aşı çalışmalarının ardından hastalık nispeten azalma gösterdi. Yavaş yavaş sineklerinde azalmasıyla birlikte, hastalık sönmüş vaziyettedir" dedi.
Özdemir, aşılama yöntemiyle büyük oranda hastalığın önüne geçildiğini belirterek, "Hastalık başlamadan, bütün sığırların aşılanarak, hastalığın önüne geçilmesi gerekmektedir. Tabi bu anlamda belediyelerimize de görev düşmektedir. Sinekle mücadeleyi, daha aktif ve yoğun bir şekilde yapmalıyız. Bu sene yapılan sinekle mücadelenin yeterli olmadığı düşüncesindeyim. Bu mücadelenin daha verimli bir şekilde yapılması, hastalığında önüne geçecektir" ifadelerini kullandı.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam