"MALATYA BİR MİLYAR TL GİBİ BİR PARADAN MAHRUM KALACAK"

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey, 30 Mart'ta yaşanan don olayı nedeniyle Malatya'da 200 bin ton olarak beklenen kuru kayısın rekoltesinin 10 bin tona düştüğünü belirtti. 
Kayısıda yaşanan felaketin, Malatya'nın ekonomisinin temelini sarstığını dile getiren Özbey, "30 Mart'ta Türkiye genelinde yaşanan don olayı Malatya'mızda çok büyük bir hasara neden oldu. Buna yüz yılın don olayı diyebiliriz. Tam anlamıyla bir felaket. 200 bin ton olarak beklenen kuru kayısı rekoltesi maalesef 10 bin tona düştü. Bu da Malatya ekonomisinin temelini sarstı" dedi.
Özbey, kayısının Malatya ekonomisinin can damarı olduğunu kaydederek, "Kayısı'dan dolayı Malatya'ya para girdiği zaman burada boyacısından müteahhidine kadar katkı sağlıyor. Bunun yanında il dışından gelen binlerce işçi için önemli bir kazanç sağlıyordu. Ama maalesef bu sene bu dediklerimiz gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.

"ZOR BİR YIL OLACAK"
Malatya'nın kayısıdan dolayı kaybının bir milyar TL olduğunu kaydeden Özbey, "Kayısıdan elde edilen paranın Malatya ekonomisine girme sezonu Ağustos ayından sonra başlıyor. Bu anlamda Ağustos ayı itibariyle kayısıda yaşanan felaketin yansımalarını daha çok hissedeceğiz. Malatya'mız bu yıl bir milyar TL gibi paradan mahrum kalacak. Malatya için zor bir yıl olacak" diye konuştu.
Özbey, kayısının olmaması nedeniyle fiyatların otomatik olarak etkilendiğini belirterek, "Üretici ve tüccar eldeki mevcut kayısıyı değerlendirme durumuna gitti. 5 liralık kayısı 15-20 TL arası toptan satılır hale geldi. Bu elinde kayısısı olan için önemli bir gelir oldu" dedi.

"GELECEK YILIN PLANINI YAPMALIYIZ"
Gelecek yılın planının şimdiden yapılması gerektiğine dikkat çeken Özbey, şunları söyledi: 
"Gelecek yılın planını artık yapmamız lazım. Biz bu konuyu gerekli yerlere götürdük. Siyasilerimize, 'Siz eğer üreticiye destek vermezseniz, üretici ağaçlarının bakımını yapamayacak ve önümüzdeki yılın ürünü bile bundan etkilenecek' dedik. Bir an önce üreticiye ne verilecekse verilsin. Bu desteğin bir an önce verilmesi gerekiyor. Üreticinin önümüzdeki yılın ürününün bakımını yapabilmesi için desteğin kısa süre içerisinde verilmesi gerekiyor."

"ALTERNATİF ÜRÜN İÇİN ÇALIŞMA YAPILMALI"
Özbey, kayısıya mutlaka alternatif ürün bulunması gerektiğini ifade ederek, "Malatya'da üretilen tut 15-20 TL gibi fiyatlardan satılıyor. Tut ya da erik alternatif ürün olabilir. Kayısının yanında üreticinin elini güçlendirecek muhakkak alternatif bir ürün olmalıdır. Bunun çalışmasında geç kalındı. Zararın neresinden dönülürse kardır. Yetkililerden kayısıya alternatif bir ürün çalışmasının yapılmasını bekliyoruz" dedi.
Üreticinin mağdur olmaması için alternatif ürün çalışmasının yapılması gerektiğini dile getiren Özbey, "Don olayı tabi bir afet, bunu kimsenin önleme şansı yok. Bu anlamda üreticinin elinin güçlendirilmesi gerekiyor. Üreticinin farklı ürünlere yönelmesi şart. Üretici sadece kayısıya bağlı kalırsa, olayı bir felakette üretici mağdur oluyor. Üreticinin kurtulması için alternatif ürün çalışması yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
Özbey, Malatya'nın dünya kuru kayısı ihracatının yüzde 85'ini yaptığını kaydederek, "İthalat yapan ülkelerde bu işten olumsuz etkilenecekler. Bu anlamda kozmetik sektörü de felaketin etkilerini yakından hissedecek" diye konuştu.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.