Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kamu İhale Kanunu ile ilgili yaptığı konuşmada, İsmet İnönü’nün eşine verilen 3 metrelik bezin parasını ödediğini söyledi ve Malatya Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ihalelere değindi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Kamu İhale Kanunu yürürlüğe girdiği 2003 yılından beri 11 yıl boyunca her torba kanun geldiğinde mutlaka değişiyor. Bu kanunun bu kadar değişmesinde iyi niyet aranabilir mi? AK Parti, sürekli Kamu İhale Kanunu'nu değiştirdi. Sağa çevirdi olmadı, sola çevirdi olmadı. Her seferinde en uzman olduğu ihale konusunda farklı değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerin sebebi şeffaflık olabilir mi? Hayır. Amaç haksızlığı, hukuksuzluğu, yolsuzluğu, hırsızlığı önlemek olabilir mi? Hayır. Rantı, rüşveti engellemek olabilir mi” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Ağbaba, İsmet İnönü’nün yaşamından bir örnek vererek devam ettiği konuşmasında şunları söyledi:
“Size bir örnek vermek istiyorum, bakın, İnönü, Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Malatya gezisi yapıyor. Malatya gezisinde bizim Malatyalıların kurduğu, cumhuriyetin kurduğu bir Sümerbank fabrikası var. O fabrikadan 3 metrecik bir bez İsmet İnönü'nün eşi rahmetli Mevhibe Hanım'a veriliyor. Gün geliyor, iktidar değişiyor, iktidar partisinin bir milletvekili Mecliste bu konuyu gündeme getiriyor, diyor ki: "Ey İnönü, sana Malatya'ya yapmış olduğun ziyarette Sümerbank’tan 3 metre bez verildi, bunun hesabını ver." İnönü, Özel Kalem Müdürü aracılığıyla evinden faturayı-belgeyi getiriyor, Meclise sunuyor. Tabii, bu size masal gibi geliyor, çünkü kendi döneminizle karşılaştırdığınız zaman böyle bir şeyin olması mümkün mü? Değerli arkadaşlar, 3 metre bez alarak devletin imkânlarını kendi çıkarları için kullandığı iddia edilen İnönü bu cevabı veriyor. İnönü'nün bu yönünü de kendinizle karşılaştırmanızı sizden rica ediyorum.”
İhale kanunuyla ilgili değerlendirmesinin ardından Malatya Belediyesi’nin yaptığı ihalelerden söz eden Ağbaba, “Malatya Belediyesi’nde 13 Aralık 2011 yılında boylu fidan alım ihalesinde 2 bin 200 fidan için 1 trilyon 753 milyar 480 milyon lira ödendi. Malatya fidanın merkezi, kayısının merkezi, her türlü tarım ürününün merkezi. 2 bin 200 fidan için ödenen para ortada. İhalede yolsuzluk var mı, yok mu araştırma imkânımız olmadı. Malatya Belediyesi’nin bir başka konusu da parkmetre ihalesi, bu konuda da maalesef bir araştırma imkânımız olmadı. Çünkü her seferinde bu kanunları değiştiriyorsunuz ama bunun hesabı sorulacak sizden” iddiasında bulundu.