MALATYA’DA, ‘CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PANELİ’ DÜZENLENDİ

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya’da, ‘Ceviz Yetiştiriciliği ve Cevizlerde Çevirme Aşısı’ eğitim paneli düzenlendi.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’nda, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün organizesi ile düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, “Ceviz’de, 5-6 yıl geçtikten sonra seyrek tutma ve içi boş çıkma sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Çevirme aşısıyla bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Özellikle köy ve beldelerde görev yapmakta olan TARGEL personeli arkadaşlar aracılığıyla bu aşılama yöntemini yaygınlaştırma çalışmalarıyla başarı elde edebiliriz. En büyük sıkıntılardan biri cevizi tescil ettiremememizdir” diyerek, Türkiye’de ceviz ihtiyacının 230 bin ton olduğunu ancak Türkiye’de yılda 180 bin ton üretim olduğunu, 50 bin ton açık bulunduğunu vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise yaptığı konuşmasında Malatya’nın tarım ve hayvancılığından bahsederek, “Kayısı ilimizin lokomotif ürünüdür, 300-350 milyon dolar ihracat getirisi bulunmaktadır. Ceviz de bakım ve besleme şartları doğru uygulandığında ilimizde kaliteli ve ekonomik yetiştiriciliği uygundur. İlimizde 4 bin 664 dekar alanda kapama bahçe şeklinde ceviz yetiştiriciliği yapılmakta, ayrıca dağınık alanlarda da ceviz yetiştirilmekte olup, bu alanlardaki 145 bin 85 adet meyve veren yaştaki cevizden 2013 yılı için 3 bin 380 ton ürün elde edilmiştir. Ağaç başına ortalama 23 kilo verim alınmıştır.
İl Müdürlüğü olarak 2013 ve 2014 yıllarında yüksek ve yan dal verimli ceviz çeşitlerinin yetiştirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Malatya Valiliği Meyveciliği Geliştirme Projesi çerçevesinde Chandler, Pedro ve Maraş 18 gibi ilimiz şartlarında yetiştiriciliği uygun ve yüksek verimli ceviz fidanları ile 59 çiftçiye kapama ceviz bahçesi tesis ettirilmiştir.
‘Ceviz Yetiştiriciliği ve Cevizlerde Çevirme Aşısı’ eğitim panelinde bizlere bilgi aktarmak için ilimize gelen değerli hocalarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Kayısı Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Abdullah Erdoğan tarafından ceviz konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum yapıldı.
Modern ceviz yetiştiriciliği hakkında bilgiler aktaran Kastamonu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Modern Ceviz Yetiştiriciliğinde kaliteli ve yüksek verim alabilmek için dikilen fidanların muhakkak yörenin iklim ve toprak şartlarına uygun aşılı fidanlar olması gerekmektedir” dedi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Turan Karadeniz de ‘Cevizde Çevirme Aşısı’ konusunda sunum eşliğinde bilgiler aktardıktan sonra sahnede çevirme aşısının nasıl yapıldığını uygulamalı olarak gösterdi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam