Malatya’da, ‘Buzağı ve Besi Sığır Beslenmesinin Kritik Noktaları ile Sağmal İneklerde Mısır Silajı Kullanımı’ konulu seminer düzenlendi.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Malatya Ticaret Borsası ve Proyem işbirliğiyle düzenlenen ‘Buzağı ve Besi Sığır Beslenmesinin Kritik Noktaları ile Sağmal İneklerde Mısır Silajı Kullanımı’ konulu seminerde konuşan Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, “İlimizde kayısı sektöründen sonra gelen ve önemi gittikçe artan hayvancılık konusunda ülkemizde ve buna bağlı olarak ilimizde de bir dönüşüm yaşanmaktadır. Türkiye’nin birçok bölgesinde tarıma dayalı ihtisas organize hayvancılık bölgeleri kurulmaktadır. Bunlardan bir tanesi de, kurulma aşamasında olan Malatya Organize Hayvancılık Bölgesidir. Organize Hayvancılık Bölgesi ile büyük bir alanda binerce hayvan beslenecek, büyütülecek, kesilip paketlenmesi suretiyle hayvancılığın endüstriyel üretime daha fazla entegre olması sağlanacaktır. Açılacak bölgelerde yem sanayi, et işleme tesisleri, süt işleme ve toplama tesisleri, biyogaz enerji tesisleri ve gübre tesislerinin bir araya getirilmesi planlanmaktadır. Kısacası bu tesisler hayvancılığın ve bölge ekonomisinin gelişmesine katkısı olacaktır” dedi.
Bursa Uludağ Üniversitesi Hayvan Besiciliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Türkmen’in sunumuyla ‘Buzağı ve Besi Sığır Beslenmesinin Kritik Noktaları ile Sağmal İneklerde Mısır Silajı Kullanımı’ konulu seminerde, hayvancılık konusunda bilgi aktarıldı.
Prof. Dr. İsmet Türkmen, doğan buzağıların yüzde 20’sinin ilk 2 ayda öldüğüne dikkat çekerek, bunun çok fazla olduğunu belirtti. Doğan buzağıların yüzde 1,5-5 arası ölüm olunca ancak verimli olacağına dikkat çeken Türkmen, buzağı ölümlerinin genelde ishal ve solunum hastalıklarından kaynaklandığını vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, bazı birlik ve dernek başkanları ile besicilerin katıldığı seminerde, Ticaret Borsası ve Malatya ile Proyem’in tanıtıldığı sine vizyon gösterisi de yapıldı.