MALATYA’DA ZİRAİ DON YAŞANMASI

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey, Malatya’nın tabi afet kapsamına alınıp, kayısı üreticilerinin devlet bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve üreticilere tarımsal girdi maliyetlerini karşılamaları için faizsiz veya düşük faizli kredi tahsis edilmesini istedi.
Malatya’da zirai don yaşanması nedeniyle yaptığı açıklamada, Malatya’nın tabi afet bölgesi ilan edilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Malatya milletvekillerine iletildiğini bildirdi.
Özbey, “Malatya il genelinde ve komşu illerde 29, 30 ve 31 Mart 2014 tarihlerinde meydana gelen kuvvetli zirai don olayında, bölgenin tarımsal tek geçim kaynağı olan kayısı ağaçları ve diğer meyve ağaçları büyük oranda zarar görmüştür. Malatya 7 milyon 137 bin 800 adet meyve veren ağaç sayısı ve 413 bin ton üretimi ile dünyada birinci sırada yer almaktadır. Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 95’i Malatya ilinde yapılmaktadır. Üretilen kuru kayısının çok önemli bölümü ihraç edilmekte ve dünya kuru kayısı ticaretinin yaklaşık yüzde 80-85’i de Malatya'dan sağlanmaktadır. Kayısı Malatya çiftçisinin tek geçim kaynağı ve bölge illerden gelen kişilerin işçilik, hamaliye şeklinde yaptığı hizmetlerle devasa bir kitleye hitap etmektedir. Kuru kayısı sektörü yıllık bazda 100-150 bin ton arası üretimi, 300-350 milyon dolar döviz girdisi ile Türk ekonomisine önemli bir istihdam ve sermaye katkısı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Malatya ilinin yaşadığı bu büyük tabii afetten dolayı acilen tabi afet bölgesi olarak ilan edilmesini istediklerini bildiren Özbey, “Kayısı üreticilerinin devlet bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve üreticilere tarımsal girdi maliyetlerini karşılamaları için faizsiz veya düşük faizli kredi tahsis edilmelidir. Malatya Ticaret Borsası olarak Malatya’nın tabi afet bölgesi olmasını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Malatya milletvekillerimize iletilmiştir” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam