MARCELLA'YA ABD ULUSLARARASI BİLİMLER AKADEMİSİ ÜYELİĞİ VERİLDİ

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Anadolu arkeolojisinin en önemli isimlerinden biri olan ve 1990 yılında genç yaşta vefat eden Prof. Dr. Alba Palmieri ile birlikte uzun yıllar Malatya-Arslantepe Höyüğü’nde çalıştıktan sonra, Palmieri’nin ölümünün ardından kazının heyet başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Marcella Frangipane, Arslantepe’deki arkeolojik kazı kapsamında yaptığı bilimsel çalışmalar nedeniyle ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. 

Arslantepe’de M.Ö. 5 binli yıllara tarihlenen ve dünyadaki ilk devletin ve bürokratik yapılanmanın yansımalarını gösteren çok sayıdaki arkeolojik buluntunun ortaya çıkarılmasını sağlayarak Aslantepe’nin arkeoloji dünyasında bir marka olmasını sağlayan ekibin başında bulunan Prof. Dr. Marcella Frangipane, Arslantepe’ye ilk olarak 1976 yılında geldi. 

Genç bir arkeolog olarak, Malatya’da ilk defa Prof. Dr. Salvatore M. Puglisi ardından Prof. Dr. Alba Palmieri ile çalışan, 1990 yılından sonra ise kazı heyeti başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Marcella Frangipane, Arslantepe’deki 38 yıllık çalışmalarının sonucunda ekibiyle birlikte arkeoloji dünyasına kazandırdığı bilimsel çalışmalar nedeniyle Amerika Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine kabul edildi. Prof. Dr. Frangipane’nin Amerika Ulusal Bilim Akademisi’ne kabul edilmesinin en önemli özelliğini ise, Frangipane’nin sözkonusu akademinin üyeliğine kabul edilen ilk yabancı akademisyen olması oluşturuyor.

‘Bu üyeliği Arslantepe’deki çalışmaların bilim adına yarattığı önem için verdiler’ 

ABD Ulusal Bilim Akademisi’ne kabul edilmesi konusunda görüştüğümüz Prof. Dr. Marcella Frangipane, akademiye kabul ödülünün Nisan ayında Washington’da düzenlenen büyük bir törenle verildiğini söyledi. Arslantepe’deki çalışmalarının dünya çapında takdir edilmesinin güzel bir gelişme olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Frangipane, “Bu üyeliği sırf Arslantepe’de ortaya çıkan sonuçların bilim adına çok önemli olduğu gerekçesiyle verdiklerini söylediler. Arslantepe buluntuları bilim tarihinde yeni bir şey. Kazı ve araştırma sonuçları hem bizim hem de genel tarihe katkısı açısından çok önemli” dedi. 

Arslantepe’nin kendisinin akademik ve bireysel yaşamı açısından son derece büyük bir önemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Arslantepe benim için çok önemli bir yer. Burada bulduklarımıza dayanarak öğrencilerimize ders veriyoruz. İtalya’daki öğretim üyeliğim için büyük öneme sahip. Amerika Ulusal Bilimler Akademisi beni üye yaparak çok büyük onur verdi. Nisan ayında Washington’a gittim ve büyük bir törenle üyeliği verdiler. “ şeklinde konuştu. 

La Spienza Üniversitesi: Akademiye kabul edilen ilk yabancı akademisyen 

Bu arada, Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin öğretim üyesi olduğu İtalya La Spienza Üniversitesi Rektörlüğü, Frangipane’nin ABD Ulusal Bilim Akademisi’ne kabul edilmesinin kendileri açısından onur verici olduğunu vurgulayarak, Frangipane’nin, beşeri bilimler alanında akademinin üyeliğine kabul edilen ilk yabancı kadın akademisyen olduğunu belirtti. 

Arslantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin, Amerika Ulusal Bilimler Akademisi üyeliği hakkında, öğretim üyesi olarak çalıştığı İtalya La Sapienza Üniversitesi Internet sitesinde yayınlanan yazıda, Frangipane’ye bu üyeliğin ‘bilhassa Malatya-Arslantepe’de yapmış olduğu bilimsel çalışmalar sebebiyle verildiği’ belirtilerek “Anti Toroslar ile Fırat nehri arasındaki geniş Malatya Ovası’nın kuzeydoğusundaki Orduzu beldesinde yer alan Arslantepe’nin, uygarlığımızın kökenleri konusunda temel aşamalarını açıklayan yönüyle, bölgenin tarihine damgasını vurduğuna” işaret ediliyor.

Prof. Dr. Marcella Frangipane, halen İtalya La Spienza Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Prehistorya (tarih öncesi) ve Protohistorya (prehistorya ile yazılı tarih öncesi arasındaki geçiş dönemi) profesörü olarak çalışıyor. Her yıl Ağustos ayında ekibi ile birlikte Malatya’ya gelerek 2,5 ay Arslantepe’deki kazıları yürütüyor.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.