AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Şeker-İş Sendikası Malatya Şubesini ziyaret etti.
Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, ziyarette yaptığı konuşmada, "Biz, milletvekilimiz Öznur Çalık'ı Şeker-İş'in bir mensubu olarak görüyoruz. Çünkü ne zaman sıkıntılı bir süreç yaşarsak ya da ne zaman başımız dara girerse, Sayın vekilime başvuruyoruz. Sağ olsun o da hep bize sahiplik etti. Özellikle Malatya Şeker Fabrikası çalışması yönünde çok büyük gayretler gösterdi. Ben gerek şahsım gerek temsil ettiğim tropluluk adına sayın vekilime minnettarız. Kendisine şükran borçluyuz" dedi.
"250 BİN TON PANCAR HEDEFLİYORUZ"
Murat, Şeker Fabrikasının çalışmaları hakkında AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık'a bilgiler verdi. Bu yıl çok iyi bir kampanya yapacaklarını ifade eden Nuri Murat, "Bu sene Malatya Şeker Fabrikası ile ilgili yaklaşık 250 bin ton pancar hedefliyoruz. Yaklaşık 35 bin ton şeker hedefliyoruz. 10 bin ton melas, 100 bin tonda yaş küspe hedefliyoruz. Bu sene yağışlarında iyi gitmesi sebebiyle çok iyi, başarılı bir kampanya yapacağımızı düşünüyoruz. Burada da sizin katkınız gerçekten büyük, hakkınız inkar edilemez her konuda, her sıkıntı duyduğumuzda bizlerin yanında oldunuz. Malatya Şeker Fabrikası Malatya için olmazsa olmazlardan. Büyük bir kurum, yaklaşık 50-60 bin insanın ekmek yediği devasa bir kamu iktisadi teşebbüsü ve bölgedeki devletin tek kamu iktisadi kurumudur. Ondan dolayı Malatya Şeker Fabrikası önümüzde ki yıl çok güzel bir kampanya yapacak. Bir diğer önemli hususta biz geçen sene ürettiğimiz şekerin tamamını, geçen hafta itibari ile tamamen bitirdik. Bir çok fabrikanın şeker stoku 3-5 yıl olmasına rağmen bizim ürettiğimiz şeker de bir markadır. Malatya şekeri peşin parayla tamamını sattık. Önümüzde ki yıla hazırlık yapıyoruz" şeklinde konuştu.
"GEÇİCİ İŞÇİ SORUNUMUZ VAR"
Eleman yetersizliği ve geçici işçi sorunlarının olduğunu milletvekili Çalık'a ileten Murat, "Yıllardır kangren haline gelen geçici işçi sorunumuz var. Bir de eleman yetersizliğimiz var. Çünkü bu insanlar 20-25 yılını buraya verdiler. Gençliğinin en güzel yıllarını buraya verdiler. Ama maalesef hala geçici işçi statüsünde çalışıyorlar. Bu konuda da sayın vekilimizin desteğini bekliyoruz. Zaten hazırladığımız bir dosyamızda var. Bir diğer konuda eleman yetersizliğimiz var. 1998 yılından bu yana bildiğim kadarıyla sıfırdan şirkete eleman alınmadı. Sürekli taşeronlaşmaya doğru gidiliyor. Bu da devlet açısında da önümüzde ki yıllarda sorun, sıkıntı olacak. En yakın zamanda madende de bunu gördük. Taşeron olayını ondan dolayı bu taşeron olayından vazgeçilmesini en azından geçici statüde olursa bile işçilerin buraya alınmasını talep ediyoruz. Çünkü gerçekten fabrikalar eleman yetersizliğinden dolayı ciddi sorunlarla karşı karşıyalar. Eskiden istasyonda beş kişi çalışırken, şimdi hemen hemen bir kişiye düştü. Emekli olanların yerine kesinlikle eleman alınmadı. Asıl işte taşeronu da çalıştıramıyoruz. Kanuna göre oda ciddi anlamda büyük bir sorun" ifadelerini kullandı.
"DÜNYADAKİ UYGULANAN FORMÜLLE ŞİRKETİMİZİN ÖZELLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ"
Murat, özelleştirmeyle ilgili ise şunları söyledi: "Özelleştirmeyle alakalı da gözüken bir şey yok. Kalkınma Bakanlığı'nın 2018 yılına kadar özelleştirmenin bizim sektörde olmayacağına dair açıklaması var. Biz Şeker-İş sendikası olarak özelleştirmeyi, dünyadaki uygulanan formülle bizim şirketin özelleşmesini istiyoruz. Türkiye'de özelleştirme olmayana kadar Malatya Şeker Fabrikası ile ilgili bir girişimde bulunulmayacağını Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız bizlere söyledi. Biz Sayın başkanın sözüne güveniyoruz. O konuda da tek talebimiz , Türkiye'de özelleştirme süreci bitene kadar Malatya Şeker Fabrikasına da herhangi bir müdahalenin olmamasıdır."
OĞUZHAN: "SAĞLIĞA ZARARLI OLMAYAN ŞEKERLERİ MARKETLERDE GÖRMEYE BAŞLADIK"
AK Parti Malatya İl Başkan Yardımcısı Aynur Oğuzhan ise, "Şeker-İş sendikası Başkanımız Nuri Murat'ında söylediği gibi vekilimiz her türlü sorunla yakından ilgileniyor. Bu konuda vekilimize teşekkür ediyoruz. Piyasaya bazı şeker firmalarının sağlığa zararlı olmayan şekerlerini marketlerde görmeye başladık. Sizlerden daha küçük boyutlarda bunu marketlerde reyonlarda görmek istiyoruz" diye konuştu.
"KİMSENİN ENDİŞESİ OLMASIN"
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, yapılan eleştirilere her zaman kulak verdiklerini belirterek, "Nuri Murat, Şeker-İş sendikası başkanı olduğundan beri Malatya'daki sivil toplum örgütleriyle birlikte, Malatya'nın lehine olacak çalışmaların hep yanında olduk. İktidar, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarını yanına almasını bildi. Biz, demokrasimizin vazgeçilmezi olan sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek örgütlerine ve gönüllü teşekküllere her daim destek verdik ve onların yanında olduk. Yapılan eleştirilere de hep kulak verdik. Şeker-İş sendikasını ziyaret ederken, Bayram Polatbaş'ı da anmak istiyorum. 'Özelleştirme yapılmasın' diye burada şapkasını yakmıştı. Sonrasında hep birlikte Ankara'ya geldiler. Sayın Başbakanımız ile görüştük, özelleştirme son imzaya kalmışken iptal edildi. O günden bugüne istişare ederek, nasıl daha iyi şartlarda hem Şeker Fabrikamızı çalıştırabiliriz hem de işçilerimize nasıl daha iyi imkan sağlarız diye mücadele verdik. 50 bin ailenin geçimini sağlayan bu alanda çalışan işçilerin gönüllerinin rahat olmasını istiyorum. Türkiye'deki şeker politikaları nasıl olursa, özelleştirme politikaları nasıl ise Malatya'daki özelleşme sürecide aynen onlarla birlikte paralel bir şekilde işleyecek. Tek farkla, onlar özelleştirildiğinde satılacak. Bizim alanımız ise Malatyalılara, hem sosyal hem de kültürel faaliyetlerin yapılacağı, tarihin, birikimin ve hafızanın korunacağı bir alan olarak kalacak. Bundan hiç kimsenin endişesi ve tereddüdü olmasın" ifadelerini kullandı.
Geçici işçilerle ilgili görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Çalık, "Geçici işçilerle ilgili dosyası Sayın Başkanımız bize ilettiğinde hem Sayın Başbakanımıza hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza ilettik. Daha önce özelleştirme sürecinde, dışarıya özelleşen şirket ve kurumlarımızın çalışanları maalesef dışarıda kalıyorlardı. Biz onları 4C'li olarak aldık ve 6 ay boyunca çalışan geçici işçilerimizi de kadroya aldık. 218 bin kişi çok önemli bir rakam. Şuanda Malatya'da çalışan 140 civarında geçici işçimiz var. Bunlarda 6 ayı dolduramadıkları için kadroya geçemiyorlar. Biz bunlarla ilgili çalışmaları yapıp, gerekli yerlere ilettik. İnşallah o geçici işçilerimizin de elde etmek istediği haklar için mücadele ediyoruz. Taşeron işçilerimizle ilgili konuda meclisimizde" şeklinde konuştu.