AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kayısıda yaşana don afeti ile ilgili olarak değerlendirme yaparak, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için kısa vadede 4, uzun vadede ise 4 olmak üzere toplam 8 çözüm önerisini masaya yatırdıklarını söyledi.
TBMM Genel Kurulunda konuşan AK Parti Milletvekili Öznur Çalık, “29-31 Mart tarihleri arasında Malatya ilimizde yaşanan olumsuz hava koşulları sonucunda meydana gelen don afetinden zarar gören kayısı ağaçları ve çiftçilerimizin uğradığı zararlarla ilgili şahsım adına gündem dışı söz almış bulunuyorum. Sözlerime başlamadan önce; Seçimler süresince bu mukaddes davayı şiar edinerek emeklerini esirgemeyen dava arkadaşlarıma, teşkilatımızın her kademesindeki tüm AK Kadro mensuplarımıza, kadınlarımıza, analarımıza, bacılarımıza, gençlerimize, bizlerle gönül bağı kuran tüm kardeşlerimize, belediye başkanlarımız ve belediye meclisi üyelerimize sonsuz şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca bugün 10 Nisan. Türk Polis Teşkilatımızın 169.Kuruluş Yıldönümünü kutluyorum. Bu kutsal vazifeyi ifa ederken şehadet şerbetini içen aziz şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize sonsuz şükran ve saygılarımı sunuyorum. Ayrıca, halen görevlerini büyük bir azim ve karalılıkla sürdüren polis teşkilatı mensuplarına ve emeklilerine aileleriyle birlikte sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum” dedi.
Kayısıda yaşanan don olayına değinen AK Parti Milletvekili Öznur Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Malatya, yetiştirdiği devlet adamlarıyla, tarihiyle, doğal güzellikleriyle birçok yıldıza sahip Doğu Anadolu Bölgemizin en güzide illerinden birisidir. Bu yıldızlardan bir tanesi de Malatya denince akla ilk gelen kayısıdır. Malatya ilimizde yaklaşık 8 milyon kayısı ağacı mevcut. Bu oran ülkemizdeki kayısı ağacı oranının yarısına denk gelmektedir. Bu ağaçlardan yıllık ortalama 350 bin ton yaş kayısı elde edilirken, 110 bin ton da kuru kayısı üretilmektedir. Dünyanın kayısı başkenti olarak anılan Malatya’mızda dünya kuru kayısı üretiminin de yüzde 70’i karşılanmaktadır. Hiç şüphesiz ki, Malatya’da yaşanan bu afet, üreticilerimizin yanı sıra Malatya ve ülke ekonomisini de bu yıl ciddi anlamda etkileyecektir. Bu sene tüm ülke genelinde olduğu gibi Malatya’da da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yüzünden kayısı ağaçları iki hafta önce çiçek açtı. Yerel seçimlerin sevincini tam olarak yaşayamadan, 29-31 Mart tarihlerinde Malatya ilimizde -5’lere kadar düşen hava sıcaklıkları yüzünden erken çiçek açan kayısı ağaçlarımız çok büyük don hasarına maruz kaldılar. İlimiz genelinde, 5-6-7 Nisan 2014 tarihlerinde bölgesel bazlı yapılan ön hasar tespit çalışması sonucunda, yine ilimiz genelinde ortalama olarak kayısıda yüzde 90-95 oranında, cevizde yüzde 90-95 oranında, elmada yüzde 75, kiraz ve vişnede yüzde 90, bir ilçemizde yoğun miktarda yetiştiriciliği bulunan narda yüzde 100 ve Arapgir ilçemizde ise bağda yüzde 10 oranlarında hasar meydana gelmiştir. Söz konusu hasar ön hasar tespit çalışması olup, kesin hasar tespit çalışması ise Mayıs ayı sonu itibari ile yapılabilecektir.”
2010 yılında kayısı ürününde don meydana geldiğini de hatırlatan Çalık, “Çiçeklenme 2010 yılında tarım sigortası kapsamında olmadığından, Bakanlar Kurulu Kararı ile Malatya’mız da zarar gören 26 bin civarında ki çiftçimize alan bazlı dekara 150 TL destekleme yapılarak toplamda 89 milyon 709 bin 316 TL ödeme yapılmıştır. Buna ek olarak, 2012 yılında yine bir başka Bakanlar Kurulu Kararı ile Malatya genelinde 2 bin 372 çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankalarına olan zirai kredi borçları ertelenmiştir. 10 yıllık bir süreçte sadece kayısı ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca Malatya’ya 622.3 Milyon TL destek sağlanmıştır. Bu çerçevede, bir yeni don olayını yaşadığımız bu günlerde, çiftçilerimizin geçim kaynağı olan kayısı ağaçlarında meydana gelen hasarın tazmin edilmesi noktasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’i yaşanan don olayını yerinde görmesi için Malatya’ya davet ettik. Malatya Milletvekillerimiz, İl Başkanımız, hep beraber bu yaranın sarılması için seferber olduk” dedi.
Yaşanan bu afet sonrasında kayısı üreten çiftçilerimize destek olmak noktasında yapılması gerekenleri kısa ve uzun vadedeki talepler olmak üzere iki ana başlık halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’e sunduklarını da ifade eden Milletvekili Çalık, şöyle devam etti:
“Kısa vadede; başta kayısı olmak üzere Malatya ilimizde yetiştirilen bütün meyve çeşitlerinde söz konusu don afetine bağlı olarak henüz kesin olmamakla beraber, meydana gelenin zarar sonrasında çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermek için; kayısı üreticilerinin ÇKS kaydı esas alınarak alan bazlı destekleme yapılmasını, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankalarına olan zirai kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini, faizsiz ya da düşük faizli tarımsal kredi verilmesini, tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesini istedik. Uzun Vadede ise; Miras Kanunu ve mülkiyet problemlerinden kaynaklanan ÇKS kaydının yapılamaması ile ilgili sorunların çözümünü, tarımsal üretimde en büyük maliyet olan mazot fiyatlarının düşürülmesini, açık tarımsal sulama kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesi için proje ve mali destek sağlanmasını, Tarım Sigortası primlerinin düşürülmesini talep ettik. Yine çiftçilerimizin borçlarının ödeyebilmeleri noktasında Ziraat Bankası’ndan düşük faizli, hatta mümkünse faizsiz kredi verilmesi konularını Bakanımız Sayın Mehdi Eker’e ilettik. Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’la görüştüm. Bu görüşmede Başbakan Yardımcımız kendisinin de Tarım Bakanımızla görüşeceğini ve çiftçilerimizin zararlarının yüzde 40’ın üzerinde olması durumunda borçlarının ertelenmesi için bakanlar kurulunda bu konu ile elinden geleceğini yapacağını beyan ettiler. Bu konunun çözümü noktasında, mağduriyetlerinin giderilmesi Sayın Başbakanımıza da konu hakkında ayrıca bilgi verip desteklerini rica edeceğiz. Yaşanan bu doğal afet sonrasında, konuyu siyasetin ötesinde bir konu olarak gördüğümüzü, çiftçilerimizin zararların giderilmesi için elimizden gelen her türlü çaba ve gayreti sarf ettiğimizi buradan tüm Malatyalı hemşerilerime söylemek istiyorum.”