"MODEL ALAN DEĞİL, MODEL ALINAN BİR ÜNİVERSİTEYİZ"

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

 Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya İnönü Üniversitesi'nin model alan değil, model alınan bir üniversite olduğunu söyleyerek, "Üniversitenin Malatya'ya katkısı en az 1 milyar liradır" dedi.
Üniversitenin bünyesinde hizmet veren Karagöl Otel'de basın mensuplarını ağırlayan Çelik, kahvaltının ardından basın toplantısı düzenledi.
Çelik, model alan değil model alınan bir üniversite olduklarını ifade ederek, "İnönü Üniversitesi olarak 40. yılımızda yaptığımız yatırımlar 240 milyon TL'dir. Bunun 160 milyon TL'si devlet yatırımıdır. Burada Türkiye Cumhuriyeti devletine ve hükümetine teşekkür etmemiz gerekir. Bundan 15 yıl önce benim konumumda bulunan akademisyenler, bir üniversiteye yatırım için bu kadar paranın verileceğini hayal bile edemezdik. Geçen yıl bizim aldığımız yatırım parası 100 milyon TL'ye yakındır. Bu övüneceğimiz, devletimizin ve ülkemizin gelişmişliğidir. Özellikle üniversite tarzı kurumların sadece devletten para bekleyen kurumlar olmaması gerekir. Kendi öz gelirlerini ve kaynaklarını da oluşturmalıdırlar. Bu noktada 240 milyon TL'lik yatırımın 63 milyon TL'si ise üniversitenin kendi kredi alarak veya kendi öz kaynaklarından yaptığı katkıdır" dedi.

"DÜNYADA TEK BİR ORGANA YAPILAN SPESİFİK BİR YATIRIM"
Prof. Çelik yeni yapılan Karaciğer Nakil Hastanesi'ne 20 milyon TL daha para tahsis edildiğini kaydederek, "Karaciğer Nakil Hastanesi, dünyada tek bir organa spesifik olan bir yatırımdır. Üniversitemizde bu konudaki başarılı arkadaşlarımızın çabası, onun hükümet nezdinde ifadesi ve onlarında bize verdiği destekle ortaya çıkan bir yatırımdır. Karaciğer Nakil Hastanesi'ne 20 milyon TL daha para tahsis edildi. Bunları topladığımızda yaklaşık 100 milyon TL'ye çıkan bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. İnşallah bu yatırım bittiğinde, birkaç sene sonra Malatya'ya ne kadar maddi ve manevi desteğinin olduğunu göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NİN OLMADIĞI BİR MALATYA'YI DÜŞÜNEMEZSİNİZ"
İnönü Üniversitesi'nin olmadığı bir Malatya'nın düşünülemeyeceğini dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sene kayısının olmaması nedeniyle yaşanan sıkıntılar yazılıyor ama İnönü Üniversitesi'nin son yıllardaki geldiği yeri düşünecek olursanız, şehre en az katkısı 1 milyar Türk lirasıdır. Yani İnönü Üniversitesi'nin olmadığı bir Malatya'yı düşünemezsiniz. Yani Malatya, Malatya olma özelliğini, vasfını koruyamaz. O açıdan üniversitenin bundan sonrada Malatya'ya maddi ve manevi katkıları devam edecektir. Şehrin gelişmesinde, medenileşmesin de ve ileriye gitmesinde üniversitenin büyük katkılarının olacağını ifade etmek istiyorum."

"TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİ YAPTIK"
Rektör Çelik, Türkiye'deki en büyük güneş enerji santralini yaptıklarını ifade ederek, "Güneş Enerjisi Santrali, üniversitemizin Ziraat Bankası'ndan aldığı kredi ve kendi öz gelirleriyle yaptığı bir yatırımdır. Durup dururken bir üniversite biye güneş enerjisi santrali yapar? Eğer üniversite mağdursa, çok fazla bir enerjiye ihtiyacı varsa, buna ihtiyaç vardır. Turgut Özal Tıp Merkezi büyüklüğündeki bir hastanemizin enerji sarfiyatı normal bir hastanenin 2,5 katıdır. Dolayısıyla biz yıllık 10 milyon TL'nin üzerinde sadece elektriğe para veriyoruz. O nedenle böyle bir santrali hayata geçirdik. Kısa bir sürede elektrik vermeye başlayacaktır. Turgut Özal Tıp Merkezi'nin 3'te 1'inde yani 3,3 milyon TL enerjiden tasarruf etmiş olacağız. Bunun önemli bir farklılığı da, Türkiye'de bulunan ve yapılan en büyük güneş santrali olmasıdır. Bugün bundan çok daha büyük güneş enerji santralleri planlanmaktadır ancak şuanda bizden daha büyük enerji santrali olan bir yer yoktur" diye konuştu.

"BİZ HEP PROJELERLE GÜNDEME GELDİK"
Her zaman projelerle gündeme geldiklerini kaydeden Çelik, "Türkiye, bulunduğu coğrafyada büyük bir milletti. Yine de büyük bir millet olmak için gayret ediyoruz. Ama büyük millet olmak; büyük düşünmekle, büyük projelere sahip çıkmakla mümkün olur. Sadece lafolojiyle, meydan konuşmalarıyla büyük ülke olmaz. Onun için 6. yılını doldurup, 7. yılına giren bir kardeşiniz, hemşehriniz, arkadaşınız olarak biz sizlerin karşısına hep projelerle çıktık. İnsanlar yaptıkları işlerle anılmalıdır, konuştukları laflarla değil. Arkası boş, altı dolu olmayan söylemler karın doyurmamaktadır" şeklinde konuştu.

"ÜNİVERSİTEMİZ KENDİ KAYNAKLARINI SIKARAK TEKNOPARK'I ZOR BELA BİTİRMİŞTİR"
Rektör Çelik, İnönü Üniversitesine bağlı olarak hizmet verecek olan Malatya Teknopark ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi:
"Malatya Teknopark'ın maliyeti 9,2 milyon TL'dir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 5,5 milyon TL vermiştir. Üniversite'nin katkısı 2,5 milyon TL'dir. Malatya'daki bütün paydaşlarımızın bu projeye verdiği para 1 milyon 225 bin TL'dir. Bunun içerisinde TSO, 1. ve 2. OSB, Özel bir kaç sektör ve Malatya Büyükşehir Belediyesi vardır. Ülkede sanayi-üniversite işbirliği diyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğinin olabilmesi için üniversitenin üniversite, sanayinin de sanayi olması lazım. Yani dans bile ederken, karşınızda partneriniz olmaz ise komik duruma düşersiniz. Onun için eğer Malatya kalkınacaksa, sadece üniversite ile değil diğer kurumlarında aynı heyecan, şevk ve anlayışla Malatya'nın meselelerine sahip çıkması gerekiyor. Şu söylediğim 1 milyon 225 bin TL paranın üzülerek söylüyorum ki, hala 50-60 bin TL'si ödenmemiştir. Her defasında üniversite kendi kaynaklarını sıkarak Teknopark'ı zor bela bitirmiştir. 20'ye yakın AR-GE şirketimiz de burada hizmete başlamış bulunmaktadır."

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.