Muhasebe Ve Müşavirlik Ücretleri Enflasyon Farkı Kadar Artırılmalı

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya daki Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması ve Muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirmesi nedeniyle maliyetlerdeki yüksek artış karşısında, asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlere enflasyon farkı kadar artış yapılmasını talep etti.

Oda Başkanı Serdar BÖKE tarafından yapılan açıklama şöyle;

“Ekonomide dengelerin bozulması ve enflasyondaki artış eğilimi, ücretliler ve serbest meslek mensupları başta olmak üzere sabit gelirlileri olumsuz etkiledi. Yaşanan ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen kesimlerin sorunlarının mutlaka kısa vadede çözülmesi gerekmektedir. Günümüzde bir ülke ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması o ülkede yaşayanların ekonomik faaliyetlerinin sürekliliğine ve başarısına bağlıdır.

Enflasyon kısa vadede borçluların lehine olurken, alacaklıların aleyhine işliyor.

Doğal olarak en büyük borçlu olan devletin iç borçlanma senetlerinin payı düşerken, fiyatlar genel seviyesindeki yükselmeden dolayı vergi gelirleri hızla artıyor.

Sermaye sahipleri gelirlerini korurken, ürün fiyatlarını enflasyon beklentisine göre belirleme şansına sahip bulunmalarından dolayı kendilerini koruyup hatta bazı durumlarda güçlendirebiliyorlar.

TÜİK tarafından açıklanan sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksinin, 2022 yılı Nisan ayında yıllık yüzde 128,8 artması da bu saptamayı onaylıyor.

Ekonomimizde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon Mali Müşavirleri zor durumda bıraktı. Fedakarca ve özveriyle görevlerini yapan Mali Müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kaldı.

Pandeminin zor şartlarında fedakarca çalışan, bu dönemde kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere birçok uygulamanın hayata geçirilmesini sağlayan, işletmelerin iş ve işlemlerinin aksamadan yerine getirilmesini temin eden, kamu finansman akışını kesintiye uğratmayan Mali Müşavirler, enflasyonun mağduru haline geldi.

Mali Müşavirler verdikleri hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayarak aynı zamanda kamu finansmanının da en büyük güvencesi olmuştur.

Mali Müşavirler, işletmelerin varlıklarını koruyabilmelerine, işlemlerini ve faaliyetlerini sağlıklı yürütebilmelerine katkı sunarak işletmeler için değer yaratmaktadır.

Kamu finansmanının temel dayanağı olan vergi gelirleri Mali Müşavirlerin vermiş olduğu hizmetler sonucu belirlenmektedir.

Mali Müşavirlerin bu ve bunun gibi verdikleri daha bir çok hizmetin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir.

Hem işletmeler, hem kamu için hayati önemde görev üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin aksaması tüm kesimler için telafisi güç sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir.

Muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durumdan dolayı, hizmetlerin ,sürdürülebilirliği ve aksamadan devam edebilmesi için 2022 yılında meslek mensuplarınca uygulanan asgari ücret tarifesinin güncellenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Taleplerimiz ile ilgili üst birliğimiz TÜRMOB tarafından T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na müracaat edilmiş olup, Bakanlığın yukarıda belirtilen nedenler ve veriler ışığında gerekli güncellemeyi yapması meslek camiamızın mağduriyetine son verilmesi adına  en büyük beklentimizdir.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.