ÖĞRENCİLERİN SIRT ÇANTALARINA DİKKAT!

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, okul döneminde ağır sırt çantası kullanımı nedeniyle sık görülen ağrılarla ilgili uyarılarda bulundu.

Sırt çantalarının, yükün vücudun güçlü kasları üzerinde dağıtılması için tasarlandığını belirten Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, “Ancak, bu çantaların uygun kullanılmadığı durumlarda çeşitli kas, eklem ve sinir zedelenmelerine bağlı olarak ağrı ve uyuşmalar görülebilir. Bu nedenle ailelerin aralıklarla çocuklarının boynu ve sırtında ağrı olup olmadığını sorgulamaları önemlidir. Ağrının yanı sıra elde uyuşma ve karıncalanma varlığında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır” dedi.

TEK OMUZDA TAŞINIRSA SKOLYOZA YOL AÇAR
Ağır okul çantalarının tek taraflı omuz askısı ile taşınmasının kas zorlanmalarına neden olduğunu ifade eden Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, şöyle konuştu: ”Özellikle boyun hızlı arttığı yaşlarda tek el veya omuzla taşınan çantalar, omurgada sağ veya sola eğilmeler (skolyoz ) gibi duruş bozukluklarına zemin hazırlamaktadır. Çantanın askılarının uzun ve gevşek oluşuysa vücudun ağırlık merkezinin arkaya kayması sonucu bel kaslarında aşırı zorlanma ve ağrıya yol açmaktadır. Dikkate alınmazsa ileri yaşlarda omurgada var olan fizyolojik eğriliklerin bozulmasına bağlı bel ağrıları oluşur.”

ÇANTANIN ASKILARI İNCEYSE SİNİRLERDE ZEDELENME OLUŞUR
Çantanın omuz askılarının ince oluşu ve çantanın ağır olması durumunda sinirlere yapılan baskı ile el ve kola giden sinirlerde zedelenme sonucu ağrı ve uyuşmalar görüldüğünü söyleyen Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, sözlerine şöyle devam etti:
”Ağır çanta taşıma ya da tek taraflı taşıma durumunda boyun kaslarında gerginlik, ensede ağrı ve gerilim baş ağrısı yapabilir. Özellikle ağır ve uygunsuz biçimde sırt çantası taşıyan ve basamak ya da merdiven çıkmaları durumunda bacaktaki kaslarda zorlanma ve ağrılar görülebilir.”

SIRT ÇANTASININ AĞIRLIĞI ÖĞRENCİNİN KİLOSU İLE ORANTILI OLMALI
Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, sırt çantasının çocuğun ağırlığının yüzde 10- 15 ini geçmemesi gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Bu da ilkokul çocuğu için 3-5 kilogram ve lise öğrencileri için ise maksimum 8 kilogramdır. Eğer okul nedeniyle çocuğun taşıdığı yük ağır ise öğretmen veya okul yönetimi ile konuşup hafifletmenin yolları aranmalıdır. Sırt çantasında ağır olan eşyalar çantanın sırta bakan tarafına, hafif olanlar ise sırttan uzak olan kısma, ufak ve hafif olanlar çantanın ceplerine yerleştirilebilir. Ağırlık çantanın sağ ve soluna eşit dağıtılmalıdır. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda mümkünse tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir.”

OMUZ ASKILARI GENİŞ VE YUMUŞAK OLMALI
Çantadaki omuz askılarının geniş ve yumuşak oluşunun omuz üzerinde yükün eşit dağılmasına yardımcı olduğunu belirten Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, sözlerine şöyle devam etti:
”Dar ve sert olan omuz askıları kasın belirli noktalara ağırlığın binmesi sonucu dolaşım bozukluğu ve ağrıya yol açabilir. Çantanın askılarının, çocuğun omuzları üzerinde uygun biçimde oturtarak ayarlanması gerekir. Çantaya yük ilave edildiğinde tekrar askı ayarları kontrol edilerek, yükün yeterince destek gördüğünden emin olunmalıdır. Çocuklar sırt çantasının uygun kullanması konusunda eğitilmelidir. Uygunsuz kullanımının boyun ve omurgaya verdiği zararlar hakkında bilgilendirilmelidir. Sırt çantası taşırken düzgün durmaya alışması için çocuklar uyarılmalıdır. İlaveten boyun ve sırt kaslarının gelişip güçlenmesi için çocukların aktif olmaları veya egzersiz yapmaları sağlanmalıdır.” 

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.