Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “İlimizin sebzecilikte yakaladığı başarıyı farklı üretimlerde de yakalayacağına inanıyorum. Bu üretimlerden birisi de çilek yetiştiriciliğidir” dedi.
Çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selvi, ürün çeşidi, teknolojisi ve çiftçi şartlarındaki yapılabilecek iyileştirmeler için üretim alanlarında incelemelerde bulunuyor. Bu çerçevede, Battalgazi İlçesi Çolakoğlu Köyü’nde yaklaşık 500 dekar alanda sebze üretimi yapan Ramazan Pekşen’i ziyaret eden İl Müdürü Selvi’nin ziyaretine Bitki Sağlığı Şube Müdürü n Selahattin Günci, Battalgazi ve Doğanyol İlçe Müdürleri, özel sektör temsilcileri, teknik personel ve üreticiler katıldı.
Burada yaptığı açıklamada ürün çeşitliliğinin önemine temas eden Selvi, “Malatya coğrafik olarak bir geçit bölgesidir. Tarımsal üretimde stratejik bir konumdadır. Çukurova’nın domatesinin azaldığı dönemde ilimiz, pazarın ihtiyacı olan sebzeyi karşılamaktadır. Özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Irak’a yakınlığı nedeniyle de önem arz eden ilimizde kayısı yetiştiriciliğinin yanında sebze tarımına da gereken katkıyı vereceğiz. İlimizin sebzecilikte yakaladığı başarıyı farklı üretimlerde de yakalayacağına inanıyorum. Bu üretimlerden birisi de çilek yetiştiriciliğidir. Gerek çiftçi şartlarında yaptığımız demonstrasyonlarla ve gerekse desteklemelerle çilek ve benzeri ürünlerin ilimizde üretimlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Geçen yıl yaptığımız sebze, çilek, pepino demonstrasyonlarında başarılı olduk. Bu başarılı demonstrasyon üretim alanlarında düzenlediğimiz Tarla Günleriyle çiftçilerimize de arazide görsel olarak gerekli tanıtım, eğitim ve yayım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm teknik personelimiz ile bu konudaki uygulamalarımızı artıracağız“ dedi.
Sebze üretimi yapan Ramazan Pekşen ise işletmesinde 5 yıl önce 60 dekar alanda sebze tarımı yaparken bugün yaklaşık 500 dekar alanda sebze tarımı yaptığını, işletmesinde domates, salatalık, biber çeşitleri, patlıcan, kavun, karpuz ve yeşillik çeşitleri üretimi gerçekleştirdiğini, kaliteli ve verimli üretim sonucunda pazarlama sorunu yaşamadığını ifade etti.
Battalgazi bölgesinin mikro klimatik özellik taşıması nedeniyle sebze yetiştiriciliği için oldukça elverişli olduğunu belirten Pekşen, “2013 Yılı Ekim Ayında Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organizasyonuyla üreticiler ve teknik elemanlardan oluşan bir ekiple; Tarım ve Hayvancılık sektörünün Avrasya’daki en büyük buluşması sayılan Burtarım 2013 Bursa 11. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, Bursa 6. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarlarını ziyaret ettik. Ayrıca Bursa İlinde yer alan modern çilek, böğürtlen ve ahududu bahçelerinde yapılan teknik incelemelerde yeni çilek çeşitlerini, bazı teknik uygulamaları ve modern anlamda tesis edilmiş çilek bahçelerini yerinde görme imkanı bulduk. Bu gezi ve incelemeler çok yararlı oldu. Bu sayede çilek üretimimizi artırma ve bu üretimde başarı sağlama konusunda cesaretimiz arttı. Katkılarından dolayı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.