2013 yılında Malatya Tabip Odası’nın sağlıkta şiddet konusuna farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlayarak yaptığı “Şiddete Beyaz İsyan” yarışmasında öyküler kitaplaştırıldı.
Yarışmanın ana jürisi olarak görev alan Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, öykülerin kitaplaştırılması ile ilgili yaptığı açıklamada, şiddete maruz kalan ve sürekli olarak şiddete uğrama korkusuyla yaşayan sağlık çalışanlarının çalışma şevklerinin kırıldığını belirterek, bu durumun “defansif tıp uygulamaları” adı verilen bir durumu ortaya çıkardığını ve sağlık çalışanlarının hastalara dokunmaktan adeta korkar hale geldiğini söyledi.
Sağlık çalışanlarında, risk almamak adına tedavisi zor olan hastaları başka merkezlere gönderme eğilimlerinin başladığını belirten Yakıncı, “Bununla birlikte diğer branşlardan daha çok konsültasyon isteme, daha çok tetkikle kendi savunma dosyasını sağlam tutma gayreti gibi maliyet-fayda oranlarının sınırlarını zorlayan yöntemlere başvurma eğiliminin de arttığı görülmüştür. Yani sağlık çalışanları sadece hastalarını düşünmek yerine şiddete uğrama korkusuyla gereksiz birçok şeyi düşünür hale getirilmiştir” dedi.
Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu’nda sağlıkta şiddetin boyutlarının anlatıldığını belirten Yakıncı, Malatya Tabip Odası’nın aynı yıl sağlıkta şiddet konusuna farklı bir bakış açısı getirmesi amacıyla “Şiddete Beyaz İsyan” adlı ödüllü öykü yarışma yaptığını hatırlattı.
10 Aralık 2013 Dünya İnsan Hakları Günü’nde ödüllerin takdim edildiği yarışmada birinciliğe layık öykü bulunmadığını belirten Yakıncı, ikinciliği Beyaz Güvercinler adlı öyküsüyle Yasin Mortaş ve Bana El Sallayın Çocuklarım adlı öyküsüyle İbrahim Şaşma’nın aldığını söyledi.
Yarışmaya gönderilen öykülerin derlenerek kitap haline getirildiğini belirten Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, bu kitapla birlikte sağlıkçılara olan şiddete farkı bir bakış açısıyla baktıklarını söyledi.