

6 Şubat depremlerinden sonra pek çok defa Malatya fayı konusunda Malatyalıları uyaran hoca yeniden konuştu.Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar Malatya yı uyardı deprem ne zaman olacak diye sormayalım asıl sorular es geçilmemeli dedi.
Doç. Dr. Taylan Sançar sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Malatya hakkında son çalışmaları anlaşılır bir şekilde paylaştı.
1-Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (2018)Malatya şehir merkezi için beklenen en yüksek yer ivmesini 0.361g olarak tanımlar(50 yılda %10 olasılık…)
2-6 Şubat Elbistan depreminde,Malatya nın Akçadağ ilçesinde 0.476g ye kadar vme ölçüldü.Merkezde doğrudan ölçüm yok,ancak bilmsel modellere göre ivme 0.3-0.4g aralığında.
3-Bu,bazı bölgelerde yönetmelik sınırının aşılmış olabileceğini gösteriyor.Malatya merkeze 100 km uzaklıkta.Ancak Malatya fayı,şehre çok daha yakın ve doğrudan tehdit oluşturuyor.
4-Bu fay kırıldığında,daha büyük yer ivmeleri ve yıkıcı sarsıntılar oluşabilir.Bu nedenle:Sadece bina yaşı değil,
Zemin türü,Yer ivmesi,Zemin-yapı etkileşimi hep birlikte değerlendirilerek risk yönetimi yapılmalı.
5-Deprem ne zaman olacak diye sormayalım
Asıl soru şu olmalı:Benim oturduğum bina,benim mahallem olası bir depremde ne kadar şiddetli sarsılacak?Çünkü bir depremin etkisi sadece büyüklüğüne değil,bulunduğunuz yerde oluşacak yer ivmesine bağlıdır.
6-Yer ivmesi,binanızı etkileyen sarsıntının şiddetini belirler.Aynı deprem,farklı zeminlerde farklı etkiler yaratabilir.Bu nedenle,zemin özelliklerinin v yer ivmesinin bilinmesi,sağlıklı bir risk yönetimi için önemli bir gerekliliktir.
7-Vatandaşlarımızın da oturduğu yerin bu açıdan değerlendirilmesini talep etmesi,güvenli yaşam alanları için kritik önemdedir.