STAJYER BAŞÖRTÜLÜ AVUKATLARLA İLGİLİ KARARA DESTEK

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Anayasa Mahkemesi’nin başörtülü stajyer avukatların duruşmalara girebilmelerine karar vermesini değerlendiren Hukukçular Derneği Malatya Şubesi Başkanı Av.Necati Karbay, "Kararı destekliyoruz" dedi.
Karabay, “Geçtiğimiz aylarda,Danıştay 8. Dairesi “Avukatlar ve avukat stajyerlerinin başörtülü olarak duruşmalara girebilmelerine karar vererek, kanuna, Anayasa ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı olan bu yasağın yürütmesi durdurularak, ayrımcılığın önüne geçilmişti.
Danıştay’ın kararına rağmen İstanbul ve Ankara’da bazı hakimlerin, başörtülü avukatları duruşmalara almaması üzerine, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulmuş ve Anayasa Mahkemesi de, Danıştay kararına rağmen duruşmaya alınmayan başörtülü avukatın, haklarının ihlal edildiğine, duruşmalara alınmamasının Anayasa’nın eşitlik ilkesini düzenleyen 10.maddesine ve din vicdan hürriyetini düzenleyen 24.maddesine aykırı olduğuna karar vermiştir” ifadelerini kullandı.
“Danıştay’ın ve Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararlar, yakın zamana kadar hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasında “meşruiyet aracı” olarak kullanılan yargının, yasakçı hegemonyadan kurtulup, asli vazifesi olan “insan haklarının teminatı olma” görevini üstlenmeye başladığını göstermesi açısından büyük önem ihtiva etmektedir.
Yine bu karar ile başörtülü avukatları duruşmalara almayan hakimlerin, avukatların haklarını ihlal ettikleri teyid edilmiştir.
Anayasa’nın 138/son ve 153/son Maddelerine göre, Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlayıcıdır” diyen Karabay, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Avukatlık mesleğine ilişkin, başörtüsü kullanan hanımların mesleklerini başörtülü olarak icra edebileceklerine dair verilen karar şüphesiz olumludur. Biz Hukukçular Derneği olarak bu kararı desteklediğimizi, çağdaş demokrasiye, insan haklarına uygun olduğunu belirtmek istiyor, ancak, son kararı veren Anayasa Mahkemesi sayın üyelerinden birinin karara muhalif olmasının da düşündürücü olduğunu, hakim de olsa herkesin, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi ve diğer mahkeme kararlarına uymak zorunluluğunun bulunduğunu, hiçbir hakimin, ben uymuyorum diyemeyeceğini belirtmek istiyoruz.
Bu nedenle, keyfi davranan Danıştay kararını dinlemeyen hakimler hakkında HSYK.'nın acilen gereğini yaparak, disiplin işlemi yapmasını ve gerekirse meslekten ihraç etmesini bekliyoruz.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam