“TEK TİP ÜRETİMDE ISRAR EDİLMEMELİ,YARI BODUR

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “Üreticimiz tek tip üretimde ısrar ediyor. Bodur ve yarı bodur fidanlarla ve verimli çeşitlerle daha kaliteli üretimler yapılabilir” dedi.
Malatya’da da meyve yatırımı bulunan Bursa merkezli Alara Fidan Üretim ve Pazarlama A.Ş. ve aynı zamanda Alara Fidanla entegre olarak çalışan Alanar Meyve Üretim ve Pazarlama A.Ş. yetkililerinden Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, Genel Müdür Dr.G.Cihangir Korkmaz, Fidan Üretim Müdürü Erhan Memiş, Arazi Projelendirme Sorumlusu Salih Çetin ve Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi'yi makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, "İlimiz kayısı üretiminde hem ülkemiz ve hem de dünyada özel bir öneme haizdir. Ancak ihracata yönelik kaliteli üretimde bazı sorunlar meydana geliyor. Ayrıca üreticimiz tek tip üretimde ısrar ediyor. Bu da bazı sorunları beraberinde getiriyor. Örneğin bu yıl ilkbaharda meydana gelen don afeti nedeniyle rekoltemiz yüksek oranda düştü. Dolayısıyla geçimini yalnızca kayısıdan sağlayan üreticilerimiz büyük sıkıntılara düştüler. Biz elbette ki kayısıdan vazgeçilmesinden yana değiliz ama kayısı yetiştiriciliğine uygun olmayan alanlarda alternatif ürünlerin üretilmesinin çiftçilerimize büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz ve bunun için gerekli deneme, demonstrasyon, eğitim ve yayım çalışmalarını sürdürüyoruz. Bütün firmaların ilimiz tarımı için yapacağı tarımsal faaliyetleri destekliyoruz ve yardımcı oluyoruz. Alara Firması da bu çerçevede ilimiz tarımına katkılar sağlayacak bir girişimde bulunuyor. Biz bundan mutluluk duyuyoruz. Çalışmalarınızı yakından takip edecek ve başarılı olmanız için ihtiyaç duyacağınız gerekli teknik desteği de sağlayacağız. Diğer bölgelerdeki çalışmalarınıza bakıldığında ilimizde de başarılı olacağınıza eminim. Bodur ve yarı bodur fidanlarla ve verimli çeşitlerle daha kaliteli üretimler gerçekleştirmenizin yanı sıra verimli yeni çeşitlerin ilimize adaptasyonu noktasında da büyük katkılar sağlayacağınıza inanıyor, başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Firma yetkilisi Yavuz Taner ise, hem firma çalışmaları ve hem de Malatya’da yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler vererek "Türkiye'nin 8 farklı bölgesinde şirketimize ait 4 bin dekar alanda kiraz, kayısı, elma, nektarin, Japon eriği, Nar ve Trabzon hurması yetiştiriciliği ve bu meyvelerin işlenmesi, paketlenmesi, iç ve dış pazarda satış organizasyonunu yapıyoruz. Hem fidan üretiminde hem de meyve üretiminde, bodur ve yarı bodur anaç kullanılarak, aynı zamanda dünya kalite şampiyonu çeşitlerden fidan ve meyve üretimini organize ediyoruz. Kendi ürettiğimiz meyvelerin yanında ayrıca Malatya Kayısısı (Yaş) ve Bursa Siyah İncirini Avrupa, Rusya ve Uzakdoğu pazarlarına ihraç ediyoruz. Türkiye'de ihracatta ilk sıralarda yer almaktayız. Malatya Darende İlçesi Balaban Mahallesinde 410 dekarlık bir alan kiraladık. Buranın 40 dekarlık bölümünde çekirdeksiz renkli sofralık üzüm dahil taş çekirdekli meyve üretim denemeleri, bodur-yarı bodur anaçlarla meyve üretim denemeleri yapılarak, performansı yüksek olan ve yöreye adapte olacak çeşit tespiti gerçekleştirilecektir. Geri kalan 370 dekarlık alanda, başta bodur ve yarı bodur anaçlarla Malatya yöresinin özel çeşitleriyle oluşturulan fidanlar dikilecektir. Ayrıca dış pazarın talep etmiş olduğu kayısı çeşitlerinin de son turfanda olarak pazara sunulmak üzere Darende ve daha yüksek yerlerde üretimi organize edilecektir. Örnek yapılacak 40 dekar deneme parseli ve 370 dekarlık ticari ve diğer meyvelere yönelik üretim yapmak üzere girişim gerçekleştirilecektir. Amaç, Malatya üreticileriyle gelişmeleri paylaşmak ve uygun görülen çeşitlerin yöremizde yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Sofralık kayısı üretimini yaygınlaştırmak ve pazarlamasını geliştirmek ana hedefimizdir. Malatya kayısısının her yıl artan miktarlarda ihracatı gerçekleştirilecektir. Ayrıca Malatya'da kayısının dışında ihracata yönelik diğer meyve türlerinin de üretimine ve ihracatına yönelik destek verilecektir" dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.