TÖTM TÜP BEBEK MERKEZİ AÇILDI

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

MALATYA İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. CEMİL ÇELİK: 
- “BU BÜYÜKLÜKTEKİ HASTANENİN EN AZ 10 YIL ÖNCE BÖYLE BİR MERKEZE SAHİP OLMASI GEREKİYORDU”

 Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Tüp Bebek Merkezi açıldı. 

Malatya’da kamu anlamında ilk tüp bebek merkezini açan Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, bölgedeki önemli bir ihtiyaca da cevap verecek. 3 ay önce tamamlanan merkez, tüp bebek anlamında son teknolojiyi kullanıyor.
Açılışın ardından Kongre ve Kültür Merkezi’nde, merkez ile ilgili program düzenlendi.
Malatya Valisi Vasip Şahin, “İnsanoğlunun ve milletlerin en önemli ihtiyaçları, hak ve görevlerinden birisi neslin devamıdır. Ve her insanın neslini devam ettirme hakkına da sahip olduğunu düşünürsek, bu açılan tesislerin, o hakkın kullanımı noktasında ne derece önemli olduğunu zannediyorum kavramış oluruz. Bu merkezin, bölgemize ve coğrafyamıza çok değerli hizmetler sunacağını düşünüyorum. Buna da inanıyorum” dedi.

“TÜP BEBEK, DÜRÜST VE ŞEREFLİ İNSANLARIN ELİNDE YÜRÜTÜLMELİDİR”
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 10 yıl önce tüp bebek merkezini hayata geçirmesi gerektiğini kaydederek, “Bu büyüklükteki bir hastanenin en az 10 yıl önce böyle bir merkeze sahip olması gerekirdi. Bunun vebali bizden önceki bu kuruma sahiplik etmek isteyen sorumluluktaki arkadaşlarımızın üzerindedir. Yani 10 yıl önce bu büyüklükteki bir hastanenin tüp bebek merkezi olması gerekiyordu. Bu bir eksikliğimizdi” diye konuştu.
Merkezi açmadan önce detaylı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Çelik, şunları kaydetti: “Tüp bebek, çok dürüst ve şerefli insanların elinde yürütülmesi gereken bir hizmettir. Buradaki yapılacak herhangi bir yanlışlık, gelecekle ilgili telafisi mümkün olmayan birçok problemleri beraberinde getirebilecek bir konudur. O noktada biraz gecikmemizin sebeplerinden bir tanesi de, burayı çok ehil ellere teslim etme konusundaki hassasiyetimizdir.“
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen de, merkezin kendileri için bir başlangıç olduğunu belirterek, “Biz bir takımız. Tıp fakültesi ve onun bünyesinde çalışan Turgut Özal Tıp Merkezi de bu takımın önemli oyuncularıdır. Bu takım bugüne kadar hiç kuralsız oyun oynamadı. Hiç maçın sonunu düşünmeden sahaya çıkmadı. Bugün bu maçın başlangıcını görüyorsunuz. Tüp bebek merkezi bizim için bir başlangıçtır. Bir bu konudaki akademik altyapının başlangıcıdır. İkincisi de, seçilmiş embriyoların, hasta olmayan embriyoların anne rahmine transferi sonucu sağlıklı bir nesil elde etmektir” şeklinde konuştu.

“BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR HİZMET”
Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan ise, birçok üniversite yatırım yapmaktan kaçınırken, İnönü Üniversitesi’nin yatırımlarına devam ettiğine vurgu yaptı.
Aslan, ilmek ilmek dokuyarak merkezi açtıklarını ifade ederek, “Sadece Malatya’da değil, tüm Türkiye’de ve bölgemizde önemli olacak bir yatırımla karşınızdayız. Cihazlarının teminiyle birlikte maliyeti 1 milyon 225 bin TL olan tüp bebek merkezimizi açtık. Ülkemizde marka değeri olan merkezlerden daha donanımlı bir ünite oluşturuldu. Şu anda Türkiye’de en iyi merkez diyebileceğimiz merkezlerden daha iyi ve daha yeni teknolojiye sahip bir merkez konumuna geldik. Bunun için aylardır süren bir altyapı çalışmamız oldu. Merkezimiz normal şartlarda 3 ay önce bitmişti. Fakat daha ince detaylar ele alındı. Eksikler giderilsin ve tümüyle hazır olunsun diye bir süreç yaşadık. Bu çerçevede ilmek ilmek tüm detaylar çalışılarak, bu noktaya gelindi” diye konuştu.

“HASTALARIMIZ KALİTELİ BİR HİZMET ALACAK”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ilgın Türkçüoğlu da, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi hakkında detaylı bilgiler verdi.
Türkçüoğlu, yılda ortalama 25 bin 500 hastaya poliklinik hizmeti verdiklerini kaydederek, şunları söyledi: “Poliklinik hizmetleri olarak jinekoloji ve gebe polikliniklerinin yanında yine üst ihtisas gerektiren 3 adet riskli gebe polikliniğimiz, jinekolojik onkoloji polikliniğini ve infertilite menopoz polikliniği hizmet vermektedir. Riskli gebe polikliniğinde daha çok riskli gebeliklerin takibi, ikili-üçlü tarama testleri, bunun dışında ultrasonografiyle fetusun ayrıntılı muayenesi, invaziv gelişimlerden olan amniyosentez ve koryon villus örneklemesi, kordosentez gibi girişimler yapılmaktadır. Jinekolojik onkoloji polikliniğinde ise rahim ağzının kanser taraması, kolposkopik muayenesi ve onun dışında tüm jinekolojik kanser tanı, tedavisi ve takibi de yapılmaktadır. Bu tarihten itibaren tüp bebek tedavisi gerektiren hastalarımıza tüp bebek hizmetini de sunacağız. Kamu hastanelerinde açılan ilk tüp bebek merkezi olma özelliğiyle merkezimiz, kısır çiftlerin tüp bebek tedavilerini daha uygun fiyatlara sunma özelliğine sahip olacak. Bu merkez, plan olarak tüp bebek merkezinde bulunması gereken tüm modern ve mimari yapıya sahiptir. İçerisinde eksiksiz, ileri teknolojik cihazlar mevcuttur. Bünyesinde çalışacak öğretim üyeleri tüp bebek konusunda uzmandır. Ve bütün personeller tüp bebek konusunda eğitim almışlardır. Dolayısıyla hastalarımız kaliteli bir hizmet alma şansına sahip olacaklar.”
Tüp Bebek Merkezi Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Abdullah Karaer ise, Malatya’da kamuya ait ilk tüp bebek merkezini açtıklarını belirterek, “Tüm dünyada her 6 çiftten biri bebek sahibi olmakta zorlanmaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2 milyonun üzerinde çift, bebek sahibi olmakta zorluk çekmektedir. Buna karşılık ülkemizde 130’un üzerinde tüp bebek merkezi faaliyet göstermektedir. Ancak 42 bin tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. Merkezlerin illere dağılımına bakıldığında; 45’inin İstanbul’da, 21’inin Ankara’da lokalize olduğu; Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sadece 10 merkezin olduğu saptanmıştır. Bu merkezlerin 100’ü özel, 30’u ise kamuya aittir. Merkezimiz bu bölgede kamuya ait üçüncü, Malatya’da ise ilk tüp bebek merkezidir. Bu anlamda bölgede önemli bir ihtiyaca cevap verecektir” dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.